Mikas: Nem nyithatunk ki egyszerre mindent, mert azzal növelnénk a járványügyi kockázatot

2021. április 20., 12:58
ma7 B. Vida Júlia

Tagadhatatlanul javul a járványhelyzet, amin a húsvét sem rontott. Ez pedig annak bizonyítéka, hogy az emberek zöme betartotta a szigorú előírásokat. A jutalom érte pedig nem más, mint a fokozatos nyitás. Erről beszélt tegnap Ján Mikas országos tisztifőorvos a szlovák Expres rádióban.

Fotó: TASR

Elgondolkozhatunk a szigorítások enyhítésén, jelentette ki. Megköszönte az emberek fegyelmezettségét a húsvéti ünnepek alatt.

A járványadatok hetek óta javuló tendenciát mutatnak minden fontos területen. Nemcsak a fertőzöttek száma csökken fokozatosan, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is, bár ez utóbbiak még mindig viszonylag sokan vannak.

Mikas megemlítette, hogy csökken a covid miatti halálozások száma is. A viszonylag magasnak tűnő jelenlegi adatok a korábbi napok haláleseteit is tükrözik.

Április 19-től kinyithattak a boltok, a múzeumok, az állatkertek, az autóiskolák, az uszodák, a templomok. Ezek többségét negatív teszteredménnyel lehet látogatni.

Mikas az élő adásban elmondta, már most egy csomó a panasz érkezett be hozzájuk, hogy miért nincs nyitva minden.

Nem lehet kinyitni egyszerre mindent, mert azzal nagyban növelnék a járványügyi kockázatot”

– magyarázta.

A Közegészségügyi Hivatal a járványhelyzet függvényében ajánlja a további szolgáltatások fokozatos megnyitását.

Döntenek a teraszokról

Az éttermek, kávézók és bárok üzemeltetői is egyre hangosabban követelik, hogy kinyithassanak. A szakértői konzílium ezen a héten dönt arról, hogy ez már lehetséges-e és ha igen, milyen formában.

Mikas biztatóan nyilatkozott ez ügyben is. El tudja képzelni a teraszok kinyitását, vagy pedig a benti tartózkodást is, bizonyos feltételek között.

Ha Szlovákia a bordó fázisból átkerül a pirosba, akkor szóba jöhet a vendéglátóipari egységek nyitása.

A tisztifőorvos hozzátette, erre egy-két hét múlva kerülhet sor. A döntés a szakértőkön és kormányon fog múlni.

Tudatosítanunk kell, hogy ezzel a mostani enyhítéssel megint növeljük az emberek mobilitását. Ezért biztosan mindenki megérti, hogy nem nyithatunk ki mindent”

– hangsúlyozta.

A nyugdíjasok számára az élelmiszerboltokban és drogériákban fenntartott idősáv egyelőre marad, mert így látta jónak a szakértői konzílium. Mikas szerint azért van éppen most értelme ennek, mert megnyitottak a többi üzletek is.

Ha a helyzet a közeljövőben jól alakul, 2 hét vagy egy hónap múlva ismét lehet majd beszélni a nyugdíjas idősáv egy órásra való csökkentéséről vagy megszüntetéséről, fűzte hozzá.

Kövesse facebook oldalunkat is!