2022. november 25., 12:42

Megugrott a Covid okozta halálozások száma októberben

Októberben 4601 ember halt meg, az elmúlt tizenkét hónapban ez a negyedik legalacsonyabb szám. A COVID-19 okozta halálesetek száma emelkedett, közel 150 ember halálát okozta a fertőzés, a betegség okozta halálesetek száma havonta több mint kétharmadával emelkedett - derül ki a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) által közzétett, a 2022 októberében bekövetkezett halálesetek számáról és a halálokokról szóló adataiból.

covid, tesztelés
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el

A Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt tizenkét hónapban az októberi számok voltak a negyedik legalacsonyabbak. 4,7 százalékkal több haláleset történt, mint a világjárvány kitörése előtti, 2015 és 2019 közötti időszak azonos hónapjának átlaga. Az általános többlethalálozási arány 5 százalékos volt.

Kassa megyében a legrosszabb a helyzet, itt több mint 13 százalékkal haladta meg a halálesetek száma a 2015-2019-es átlagot .

A statisztika szerint a szeptemberi adatokhoz képest négy megyében – Besztercebánya, Nagyszombat, Kassa és Eperjes  megyében - romlott a többlethalálozási arány. Trencsén, Pozsony  és Zsolna  megyében alacsonyabb volt ez az arány, Nyitra  megyében nem változott.

Októberben 145 ember halt meg COVID-19-ben, és ez a szám több mint kétharmaddal nőtt egy hónap alatt. A több mint három százalékos növekedéssel a 22 betegség között ez volt a hatodik leggyakoribb, augusztusban csak a hetedik helyen állt.

Októberben a leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés (47%), valamint a rákos megbetegedés (23%) volt.

Már régóta ezek a betegségek okozzák a legtöbb ember halálát. Keringési rendellenességben októberben egy százalékkal többen haltak meg, mint a 2015 és 2019 közötti időszakban, és az ötéves átlagnál közel kilenc százalékkal kevesebb ember halálát okozta daganatos megbetegedés. További halálok a légzőrendszeri (10%), az emésztőrendszeri (5%) megbetegedés, a nem betegség okozta halálesetek aránya 4%.

A hivatal az év első kilenc hónapjára vonatkozó adatokat is pontosította. Megállapította, hogy a COVID-19-járvány 2020. március eleje és 2022. október vége között több mint 21 500 ember halálát okozta Szlovákiában.

A világjárvány előtti ötéves átlaghoz képest 2022 októberében a munkaképes korosztályban (15-64 évesek) lényegesen kevesebben haltak meg. A 0 és 14 év közöttiek körében szintén alacsonyabb volt a halálozás, többlethalálozás csak a 65 évnél idősebbek körében volt megfigyelhető. Októberben ez az arány elérte a közel 12 százalékot, összesen mintegy 3600 idős ember halt meg (az összes haláleset több mint 79 százaléka). A Statisztikai Hivatal megállapítása szerint a korábbi hónapokkal ellentétben a halálozási tendencia majdnem azonos volt az idősek mindkét csoportjában.

A világjárvány kitörése előtti ötéves átlaghoz képest csak Trencsén megyében csökkent a halálesetek száma (4%-kal). A többi hét megyében meghaladta az átlagot a halálozási arány, a legalacsonyabb Pozsony megyében (2%), a legmagasabb pedig Kassa megyében (13%) volt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.