2021. október 11., 14:25

Megszűnt a nyugdíjasok vásárlási idősávja

Mivel kevesen használták ki, október 11-től megszűnik a nyugdíjasok és egészségkárosultak (ZŤP) vásárlási idősávja, ami a bordó és fekete járásokra vonatkozott.

idősek, bevásárlás
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

Közegészségügyi Hivatal indoklása szerint az érintettek alig használták ki annak lehetőségét, hogy a számukra meghatározott időpontban vásároljanak.

Az üzleteknek is csak teher volt az idősáv biztosítása, amikor más vásárlókat nem engedhettek be a boltba, miközben az sokszor szinte teljesen üres volt. Nem, vagy alig volt forgalmuk a délelőtti órákban.

Ez a teher tehát leesik a boltosok válláról, ám a többi járványügyi intézkedést továbbra is szigorúan be kell tartaniuk.

Ki kell függeszteni az ajtóra, milyen rendszerben működnek

A boltoknak és szolgáltatóknak kötelezően, jól látható helyen, fel kell tüntetniük, milyen rendszerben – alap, esetleg oltottak, teszteltek és Covidon átesettek (OTP) vagy pedig teljesen oltottak – működnek.

Ez alól kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák, optikák, egészségügyi árut kínáló boltok, gyógyfürdők, ahol orvosi javallatra nyújtanak kezeléseket, az újságos boltok, az állateledelt kínáló üzletek és állatorvosi rendelők, a könyvtárak, a benzinkutak, az elektroszervizek, a gépjárművek műszaki ellenőrzését végző cégek (STK) és az emissziós ellenőrző állomások.
Három működési minta

A boltok, vendéglátóipari egységek és egyéb szolgáltatások az új Covid-automata alapján választhatnak, milyen rendszerben kívánnak működni.

Az alap rezsimben működők mindenki számára nyitva vannak, vagyis nem veszik figyelembe az oltottságot, a betegségen való átesettséget és negatív teszteredményt sem kérnek.

Az oltottak, teszteltek és Covidon átesettek (OTP) rendszerében nyitva tartó egységek csak a teljesen oltottakat, a tesztelteket (72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy 48 órásnál nem régebbi negatív antigénteszt) és az utóbbi 180 napban Covidon átesetteket fogadják.

A teljesen beoltottak rendszerében azok jutnak szolgáltatáshoz, akik vagy 14 nappal a kétadagos vakcina második adagjának beadása után vannak, vagy pedig 21 nappal ezelőtt kapták meg az egydózisú vakcinát, valamint azok, akik 180 napon belül átestek a koronavíruson és 14 nappal ezelőtt felvették az oltóanyag bármelyik dózisát.

Megosztás
Címkék