2023. február 14., 10:31

Mégsem tárgyalnak a képviselők a vadászgépek ukrajnai szállításának alkotmányosságáról

Nem hagyták jóvá a képviselők az Ukrajnába küldendő Mig-29-es vadászgépekkel kapcsolatban mára összehívott rendkívüli ülés programját.

szlovák parlament
Fotó: TASR

A jelenlévő 119 képviselőből 37 tartózkodás mellett 48-an IGEN-nel, 28-an NEM-mel szavaztak.

A találkozón a Smer-SD olyan határozatot szeretett volna elfogadtatni, amely alkotmányellenességre hivatkozva nem engedte volna Ukrajnába szállítani a szlovák légierő jelenleg használaton kívüli MiG-29 vadászgépeit.

Boris Kollár, a parlament elnöke bejelentette, hoogy mivel Jaroslav Naď védelmi miniszter jelenleg külföldön tárgyal, ezért kérte, hogy ne a mai napon essen szó erről a témáról a parlamentben. „Ígéretet tett arra, hogy addig nem intézkedik a vadászgépek ügyében, amíg azt meg nem tárgyalják a parlamentben“ - tette hozzá Kollár.

Az ülést kezdeményező Smer-SD elnöke, Robert Fico kifogásolta ezt az eljárást, szerinte ugyanis elfogadhatatlan, hogy egy megbízott miniszter határozza meg a parlament menetét.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a pártja által kezdeményezett ülés nem arról szólt volna, hogy küldjenek, vagy ne küldjenek vadászgépeket Ukrajnába, hanem az egész ügy alkotmányossági kérdéséről akartak tárgyalni.

Emlékeztetett arra is, hogy a jelenlegi kormány csupán megbízott kormány, akik nem dönthetnek lényeges külpolitikai kérdésekben.

Kollár erre úgy reagált, hogy a kormány nem tesz olyan lépéseket, amelyekre nem kap felhatalmazást. Eljárás indulhatna a kormánytagok ellen, ha olyan tulajdont adnának át, amelyhez nincs joguk.

„Lehetséges, hogy ezért módosítani kell a vonatkozó törvényt. Ha erre van szükség, megtesszük.

Ha önök lesznek többségben, akkor elutasítják, ha pedig kisebbségben, akkor el kell fogadniuk a döntést

- jelentette ki.

A rendkívüli ülés lezárása után folytatódik a parlament soros, 83. ülése. A képviselőknek több pontról kell még tárgyalniuk, többek közt a nyugdíjak valorizálásáról folytatnák a vitát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.