Megint Matovičról szavaz a parlament

2021. június 29., 12:45
ma7 | TASR

Két rendkívüli ülést is összehívott mára Boris Kollár házelnök. Az elsőn, közvetlenül az öt órai szavazás után a Szlovák Posta szerződését tárgyalják meg a honatyák, ezt követően pedig Igor Matovič pénzügyminiszter újabb leváltásáról szavaznak majd.

matovic
Fotó: TASR/AP

A postával kapcsolatos rendkívüli ülést a Smer-SD kezdeményezte, amivel annak a garantálására szeretnék rábírni a kormányt, hogy a Szlovák Posta elálljon a Lama SK-val kötött szerződéstől. Fico pártja szerint ugyanis a közbeszerzés során valószínűleg elsőbbséget élvező Lama SK társaság szorosan kötődik a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatalának volt igazgatójához, Ľudovít Makóhoz, és a szerződés megkötésével a kormány korrupciót követett el.

A nyilvánosság számára minden bizonnyal érdekesebbnek ígérkezik a Matovič leváltásával foglalkozó ülés, amelyet Pellegrini pártjának független képviselői indítványoztak.

A parlamenten kívüli párt egyebeken kívül azt rója fel a volt kormányfőnek, hogy ő a felelős az orosz vakcina körül kialakult botrányért, mert ha nem sikerül a felhasználatlan vakcinákat eladnunk, Szlovákiának mintegy 20 millió dolláros kára keletkezik ebből.

De azt is Matovič szemére vetik a képviselők, hogy máig nem lett előterjesztve a kárpótlási törvény, illetve az adó- és járulékreform sem. A képviselők szerint a legerősebb koalíciós párt elnökeként ma is Matovič  vezeti a kormányt, és a tudta nélkül semmi sem történik az országban.

A bizalmatlansági szavazás kezdeményezését a Hlas-SD szerint 39 ellenzéki képviselő írta alá. Miroslav Kollár és Tomáš Valášek volt koalíciós képviselők már jelezték, hogy támogatni fogják  a Matovič  leváltását célzó javaslatot.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője szerint pártja nem fogja megszavazni az ellenzék javaslatát.

Stabil tagjai vagyunk a kormánykoalíciónak, és nem hiszem, hogy a képviselőink bármelyik kormánytag leváltása mellett lennének”

– nyilatkozta a frakcióvezető, aki szerint a klubon belül még megvitatják a kérdést.

2021. június 28., 14:59

Pellegrini javasolja Matovič visszahívását

"Tükröt kell állítanunk neki, mert Igor Matovič jelenleg a szlovák politika főgonosza."

 

Kövesse facebook oldalunkat is!