2022. november 24., 15:28

Megalakult Besztercebánya megye képviselő-testülete

November 24-én, Losoncon tartotta alakuló ülését a Besztercebánya Megyei Önkormányzat. Ondrej Lunter a megye új elnöke, valamint a képviselők is letették hivatali esküjüket.

Besztercebánya megyei képviselőtestület 2022
Fotó: BBSK

A pár éve felújított losonci városháza épületében megtartott ünnepélyes ülésen Pavol Baculík városi és megyei képviselő köszöntette az egybegyűlteket, valamint átadta Alexandra Pivková, Losonc újraválasztott polgármesterének üdvözletét.

Az alakuló ülés első részét Ján Lunter leköszönő megyeelnök vezette, aki elmondta, hogy jó érzéssel és reményekkel telve adja át hivatalát. Nem felejti el, hogy milyen állapotokban vették át a megye vezetését, de büszke rá, hogy sokkal jobb kondícióban adják át azt, mint ahogy átvették.

A rövid beszédét követően ismertették az október 29-i megyei választások eredményeit. Besztercebánya megye 13 választókerületében 49 képviselő lett megválasztva 346 képviselőjelöltből. A megye elnökének az érvényesen leadott szavazatok 47,5 százalékával Ondrej Luntert választották meg, akinek édesapja és hivatali elődje a csütörtöki ülésen adta át a tisztséget. 

Ondrej Lunter beszédében jelezte, hogy nehéz időszak vár a megye vezetésére. Egyik részről sikeresen folytatódhatnak az elmúlt öt évben megkezdett fejlesztések és projektek, a másik oldalról viszont 30 éve nem tapasztalt inflációval és a magas rezsiköltségekkel kell megküzdeni. Hangsúlyozta, hogy a megye minden régióját, Gömört és Nógrádot is beleértve egyformán szeretné képviselni, s mindent megtesz azért, hogy a felmerülő problémákra és kihívásokra megfelelő megoldásokat találjanak.

A Szövetség párt összesen 9 jelöltet delegált a megyei testületbe, ezzel a magyar párt lesz a megyei képviselőtestület legerősebb pártja.  

A Szövetség színeiben bejutott magyar képviselők a Losonci járásból: Agócs Attila és Csúsz Péter, a Nagyrőcei járásból: Antal Zoltán, a Rimaszombati járásból: Juhász Péter, Cziprusz Zoltán, Auxt Ferenc, Mag Fodor Enikő és Vavrek István, valamint a Nagykürtösi járásból: Jámbor László. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.