2023. január 15., 14:16

Még Gyimesi sem iratkozott fel a Hegert támogató képviselők listájára

A TA3 hírtelevízió A politikában című vitaműsorának három vendége még nem döntötte el, hogy aláírását adja-e Eduard Heger szavazatgyűjtéséhez.

Még nem írták alá
Denisa Saková - Gyimesi György - Tomáš Valášek
Fotó: TASR/ma7

Mind Gyimesi György (OĽANO), mind Denisa Saková (Hlas-SD), mind pedig Tomáš Valášek (a Progresszív Szlovákiát képviselő besorolatlan honatya) elmondta, hogy egyelőre nem iratkoztak fel a megbízott kormányfőt támogató képviselők jegyzékébe.

Gyimesi megjegyezte:

Nem kívánok biankocsekket adni a miniszterelnök úrnak, mivel nem tudom, hogy kik ülnek majd az újonnan felálló kormányban."

Eduard Heger egyelőre nem is kérte fel őt az aláírásra.

A balliberális Valášek úgy látja, hogy egy új "76-os" nem jelent megoldást, az előrehozott választásokat ezért fontosnak tartja.

Denisa Saková, aki korábban belügyminiszter volt, leszögezte, hogy Szlovákia óriási válságban van, ezért szükséges az előrehozott választás, és hogy az országnak olyan kormánya legyen, amely képes a problémák megoldására.

Gyimesi György ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy az előrehozott voksolást nem tudjuk elkerülni.

Szóba került a jövő heti népszavazás is. Saková részvételre szólította fel az embereket, Gyimesi pedig jelezte, hogy ő szintén szavazni fog. Ugyanakkor hozzátette, hogy most már fölösleges is a referendum, hiszen Szlovákia így vagy úgy az előrehozott választások felé halad. A népszavazásra kiadott összeget jobb lenne inkább az egészségügyre fordítani.

Felvetődött a legnagyobb kormánypárton belül kialakult helyzet is. Gyimesi szerint nem ellentétről van szó. A kérdés az, milyen irányban menjen az OĽANO mozgalom. Szerinte más irányban haladna  Igor Matovič, és más irányban Eduard Heger. Amennyiben a mozgalom két felé hasadna, annak az lesz a célja, hogy a választó, akit zavar Matovič, választhassa Hegert és fordítva. Hozzátette ugyanakkor, hogy az OĽANO Matovič vezetése nélkül még a parlament kapujáig sem jutna el.

Szóba kerültek az energiaárak is. Valášek szerint ezzel a problémával már régen foglalkozni kellett volna. Abban az esetben, ha Karel Hirman megbízott gazdasági miniszter nem lépett az ügyben, a kormányfőnek mást kellett volna megbíznia a helyzet megoldásával.

Saková tömören megállapította, hogy a kormány elaludt. Gyimesi György szerint a gazdasági tárca vezetője mondott csődöt.

Noha még nem időszerű az államfőválasztás, egy kérdésre válaszolva Saková jelezte, azt szeretné, ha a Hlas-SD saját jelöltet indítana, de nem gondolja, hogy ez Peter Pellegrini exkormányfő, a Hlas-SD elnöke lenne. 

Tomáš Valášek annak a reményének adott hangot, hogy ismét Zuzana Čaputová jelölteti magát, de el tudná képzelni a korábbi külügyminiszter, Ivan Korčok indulását is. Gyimesi György erre megjegyezte, hogy ő Korčokot nem támogatja.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.