2021. február 7., 15:20

Mazurek szerint az a baj a Kotleba-párttal, hogy az tele van buta emberekkel. Új pártban gondolkoznak a távozók

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy újabb szakadást él át a Kotleba-féle ĽSNS, miután több parlamenti képviselője és Milan Uhrík európai parlamenti képviselő is jelezte, kilépnek a pártból. Akkor azt írtuk, a távozók nem adják vissza a mandátumukat, sőt új pártban gondolkodnak. Az aktuality.sk vasárnap megjelent cikke szerint a folyamat jóval gyorsabb a vártnál, néhány hét múlva bejegyezhetik Mazurekék új formációját.

Fotó: TASR

Mazurek a pártalapítás tényét egy videóblogban erősítette meg. A korábban jogerősen elítélt, emiatt az előző parlamenti ciklus végén a törvényhozásból kiebrudalt politikus kijelentette:

(...) dolgozom azon, hogy egy alternatívával rukkoljunk elő. Hogy legyen egy nemzeti, keresztény, szociálisan érzékeny párt, amely megfelelő szakmaisággal, becsületességgel és kellő határozottsággal rendelkezik" .

Hogy a botrányos viselkedéséről és faragatlanságáról ismert, a parlamentben szópárbaj helyett olykor ökölpárbaj szélére sodródó fiatal képviselő ezt miként képzeli el, arra nem tért ki a videóban.

Az viszont kiderült, hogy ő és a szintén távozó Milan Uhrík EP-képviselő állnak a pártalapítás élére, s azt ígérik, az új formáció mentes lesz azoktól a "hiányosságoktól", amelyektől Kotlebáék oly' sokat szenvedtek. Mazurek arról is beszélt, mindent megtesznek majd azért, hogy az új párt kitörjön a Kotlebáékat sújtó izolációból. Hogy ezt Mazurek okos politikai manőverezéssel, vagy a fenti videóban látható módszerhez folyamodva képzeli el, nem tudjuk. Annyi bizonyos, sem így, sem úgy nem lesz könnyű dolguk.

 A HLAS-SD például már napokkal ezelőtt közölte, semmiféle együttműködésre nem hajlandók az új párttal, hasonló szellemben nyilatkoztak a kormánypártok is, egyetlen kivétellel. A Sme rodina sajtóosztálya az aktuality.sk érdeklődésére válaszolva annyit írt, korai még erről beszélni, meg kell várni, valóban párttá alakulnak-e Mazurekék.

A forradalom felfalja gyermekeit

Kotlebáék egykor szebb napokat látott formációja állandó harcban áll Mazurekékkel, azok távozása óta. Egymást érik a szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb sajtóközlemények, kirohanások. Az ĽSNS egyik járási elnöke, Anton Grňo, akit korábban a Tiso-féle "Őrségbe!" felkiáltás miatt ötezer eurós pénzbüntetésre ítéltek, nemes egyszerűséggel "zsidóbérenc patkányoknak" titulálta egykori harcostársait. Mazurek válaszul intellektuális előembereknek nevezte Grňót, akivel képtelenség együtt dolgozni és egyetlen normális pártban sem szabadna tisztséget viselnie.

Sokszor mondtam már ,a pártot intelligens embereknek kell képviselnie. Nem kell ,hogy harminc titulusa legyen, de legalább ne viselkedjen előemberként. (...) Mi mindent megpróbáltunk, hogy a politikánk másképp nézzen ki, hogy minőségi legyen. Hogy megmutassuk az embereknek, nem fajankók és primitívek bandája vagyunk, hanem normális, intelligens emberek. Akikre rá lehet bízni egy ország irányítását.

Mondanánk, hogy sok sikert, de régóta tudjuk, kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna. Ahogy fasiszta macskából sem demokratikus tepertő...

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.