2021. január 26., 16:43

Széteső szélsőjobb: Kotleba szerint nem mindegyik képviselő távozik önszántából

Portálunk is beszámolt róla, hogy Marián Kotleba pártelnök autoriter pártvezetése miatt több politikus is távozik az ĽSNS kötelékéből. EP-képviselő és parlamenti képviselők is faképnél hagyják Kotlebát, aki az esetet úgy kommentálta, nem mindegyikük önszántából távozik. 

Szélsőjobbos képviselők ellenfényben, avagy Mazurekék teátrális pártütése.
Fotó: TASR

Milan Uhrík európai parlamenti képviselő, valamint Milan Mazurek, Ondrej Ďurica, Miroslav Suja, Eduard Kočiš és Miroslav Urban parlamenti képviselők kilépnek az ĽSNS pártból. Erről Uhrík tájékoztatta a TASR hírügynökséget kedden. Az ellenzéki párt tagjai azután döntöttek a távozás mellett, hogy módosult a párt alapszabálya, és ennek köszönhetően megerősödött Marian Kotleba elnök pozíciója. Uhrík elmondása szerint egyikük sem távozik a politikából.

„Az új alapszabály elfogadása után a párttagok végleg elveszítették a lehetőséget bármilyen módon beleszólni azokba a lényeges döntésekbe, amelyek a pártunk működését és irányultságát befolyásolják” 

– olvasható Uhrík állásfoglalásában.

A 15 tagú ĽSNS frakció ezzel kilencfősre apad, de a hatályos házszabály értelmében a frakció nem szűnik meg, nyolc képviselő is elég egy-egy frakcióhoz. 
Nyomás alatt

Kotleba a távozás hírét valószínűleg szándékolt rejtélyességgel úgy kommentálta, nem mindegyik párttársa távozik önszántából. Az elnök szerint utóbb az is előfordulhat, némelyik hűtlen képviselője még visszatér idővel. A távozók egy része ráadásul "nyomás vagy ráhatás" miatt döntött a távozás mellett - mondja Kotleba. 

A távozó képviselők nem zárták ki annak lehetőségét, hogy új pártot alapítanak, bár parlamenti frakció alakítására, ahogy fentebb írtuk, nem lenne lehetőségük. Kotleba ezt az információt nem kívánta kommentálni. Annyit mondott csupán, hogy egy tisztújításon mindig van mit reklamálni, de a tagoknak el kell fogadnia a többség döntését. Ha az nem tetszik neki, nyugodtan távozhatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.