2021. január 12., 10:13

Matovičék most már bekeményítenek, jön az újabb országos tesztelés! Lássuk, mire számíthatunk!

Mint ismeretes, a tegnapi sajtótájékoztatót követően a kormányfő bejelentette, újabb országos tesztelésre kerül sor.

koronavírus országos tesztelés
Fotó: TASR

A tervek szerint az országos tesztelés a következő hétvégén, január 23-án és 24-én valósulhat meg.

Az első körben mindenkinek kötelező rajta részt venni, legalábbis anélkül nem lehet munkába menni, illetve szabadon mozogni. 

A szlovák kormányfő, Igor Matovič (OĽaNO) azért kritizálja a gazdasági minisztert, Richard Sulíkot (SaS), mert karácsony előtt nem szerezte be a szükséges antigénteszteket. Matovič szerint maga Sulík felelős a 4300 halálesetért.

Az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí (OĽaNO) szerint a karácsonyi enyhébb lockdownt követően a helyzet nem stabilizálódott, mivel kevesen tartották be az óvintézkedéseket. Elmondása szerint

a helyzetet súlyosbítja a koronavírus új brit típusú mutációja, amely sokkal gyorsabban terjed.

Ugyanakkor a most kitűzött intézkedések más országokkal összehasonlítva már sokkal szigorúbbak, de a kormány szerint ezek nem lesznek elegendők ahhoz, hogy a magas számok lecsökkenjenek.

A pénzügyminiszter Eduard Heger (OĽaNO) szerint Szlovákia egymilliárd eurót veszít a jelenleg érvényben lévő kemény lockdown miatt. Matovič kifejtette, hogy néhány hét múlva az esetek száma jelentősen, több tíz százalékkal is megnőhet.

Matovič szerint a 4300 halálesetet elkerülhettük volna,

ha decemberben újabb országos tesztelésre került volna sor. A kormányfő úgy gondolja, nem zárhatjuk be a gyárakat, a gazdaság nem állhat le teljesen, ezért van szükség az újabb országos tesztelésre.

Az országos tesztelés várható lebonyolítása:

  • Január 23 és 24 között valósulhat meg

  • mindenkinek kötelező lesz, a negatív tanúsítvány nélkül ugyanis nem mehetünk munkába, illetve nem mozoghatunk kint a természetben (negatív teszt nélkül csak üzletbe, gyógyszertárba és orvoshoz lehet menni)

  • előbb az egész ország lesz letesztelve, majd azok a járások, ahol súlyos a helyzet

  • Hasonlóan működött ősszel, illetve múlt héten a Nyitrai járásban

  • A tesztelés után mindenki tanúsítványt kap, amely biztosítja a szabad mozgást

  • A pontos feltételeket a kormány részletezi, korábban kivételt képeztek az országos tesztelés alól a tíz év alatti gyerekek, illetve azok, akik már átestek a betegségen.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.