2021. január 11., 16:26
Frissítve: 04:32

Matovič: 4300 felesleges áldozat! Minden hétvégén tesztelni fogunk!

A kormány mai ülése utáni sajtótájékoztatón elmondták, a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma rekordot döntött, s a helyzet nem javul, ezért csak egy megoldás marad, az országos tesztelés, méghozzá hétről hétre.

mato sulik
Fotó: TASR

Marek Krajčí egészségügyi miniszter elmondta, nem csak a lockdown betartásának megkerülése áll amögött, hogy nem csökken a fertőzöttek száma, hanem a Nagy-Britanniából indult mutáció szlovákiai megjelenése is. A szlovák szakemberek fejlesztésének köszönhetően a PCR-tesztek segítségével a közeljövőben ennek a mutációnak a jelenlétét is ki tudják majd mutatni, mert ez sokkal gyorsabban tud fertőzni.

A szigorú intézkedések úgy tűnik nem lesznek elégségesek a fertőzés megfékezéséhez, éppen ezért újabb országos tesztelésekre lesz szükség - jegyezte meg a miniszter.

Igor Matovič kormányfő ezután az elmúlt időszak magas fertőzöttségi adatait mutatta be, s elmondta, ha a lockdown ugyanúgy fog zajlani mint eddig, akkor a napi adatok nem fognak vélhetően változni addig, amíg a polgárok be nem lesznek oltva.

Ezután a miniszterelnök egy grafikon segítségével vázolta, az országos teszteléssel csökkenteni sikerült a fertőzöttek számát, de mivel elmaradt a karácsony előtti tesztelés, ismét növekedni kezdtek az adatok. A lockdown nélkül ma már akár 13 ezer fertőzött is lenne a kormányfő véleménye szerint. Majd hosszasan részletezte erre miért nem került sor, kiemelve a gazdasági minisztérium tétlenségét. Igor Matovič szerint ez 4300 halálesetet eredményez összesen, az áldozatok fele már el is hunyt.

A kormányfő szerint a gyárak leállítása nem megoldás, a gazdaság számára, így egyedüli lehetőség az országos tesztelés.

Legkésőbb a jövő hétvégén szeretnék elkezdeni a tesztelések sorát országosan, s minden hétvégén megismételnék az egyes járásokban addig, amíg az előfordulási arány az adott régióban nem csökken 0,5 alá.

A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre nem kíván Richard Sulík gazdasági miniszter lemondásával foglalkozni, szerinte ezt a témát későbbre kell hagyni. Egyúttal elmondta, ma már Sulík minden elképzeléssel egyetértett, s bízik benne, csak ideiglenesen tévedt meg.

Kérte az önkormányzatok együttműködését a tesztelések szervezése során, Matovič szerint az önkormányzatok jelentős része már maga kéri a tesztelést. Abban reménykedik, hogy az egészségügyi személyzet kérdése megoldott lesz, s a rendelőkben dolgozó nővérek is segíteni fognak.

A kormányfő szerint azért is van szükség erre a megoldásra, mert a gyártók még nem tudnak elég oltóanyagot biztosítani, s így feltehetően csak a lakosság 3 százaléka lesz beoltva február végéig.

A kormány egyébként a tesztelésről is majd csak szerdai ülésén fog dönteni.

Mintegy egymilliárd eurójába kerül az államnak a kemény lockdown. Ezt Eduard Heger (OĽANO) pénzügyminiszter a tárca számításaira hivatkozva. Hozzátette: a pénzügyminisztérium forgatókönyve szerint Szlovákia az új típusú koronavírus-fertőzés szempontjából idén március 1-re kerülhet „biztonságos zónába”.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.