cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 19., 09:51

Matovičék béremelési javaslata nem teljesíti a nővérek elvárásait

A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája (SKSaPA) csalódott a béremelési javaslat miatt, melyet Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi és Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter ismertetett csütörtökön – tájékoztatta a TASR-t Lukáš Kober, a kamara irodavezetője.

nővérek
Fotó: TASR/AP

„Ha ez az eredménye a zárt ajtók mögötti tárgyalásoknak a bérek ugrásszerű emeléséről, akkor a részünkről nem beszélhetünk elégedettségről” – áll az SKSaPA állásfoglalásában. A kamara emlékeztet, hogy nem teljesültek az elvárásai, de a kormányprogramnak sem felel meg az ismertetett javaslat, amely szerint a nővérek és a szülészasszisztens az országos átlagbér legalább 110 százalékát fogják kapni.

Az SKSaPA javaslatában 40 százalékos béremelés szerepelt, ami 440-eurónak felel meg, a másik javaslata pedig a ledolgozott évek után járó bérpótlék volt.

„Sajnos Matovič javaslata szerint az alapbér csak 11 százalékkal emelkedik, ami körülbelül 126 euró, ezt pedig nem tekintjük sem kompenzálásnak, sem motiválásnak. A javasolt emelés nagyon kicsi és nem versenyképes a környező országokhoz viszonyítva” – folytatódik a kamara nyilatkozata. Az SKSaPA szerint ez legfeljebb a sokéves tapasztalattal rendelkező nővéreket segít a pályán tartani, de újakat nem lehet vele odacsábítani.

A kamara pozitívan értékeli a ledolgozott évek után járó pótlékot – maximum 20 százalék erejéig, ami szerinte 226-253 eurót jelent. Emlékeztet viszont, hogy a miniszteri sajtótájékoztatón nem esett szó az okleveles ápolókról és a mesterfokozattal rendelkező ápolókról.

„El kell mondani, hogy a javasolt béremelés csupán a nővérek egyharmadát érinti, akik kórházban és más gyógyintézményekben dolgoznak. Nem vonatkozik tehát 14 ezer nővérre és ápolóra, akik az ambuláns ellátásban vagy a házi gondozásban vesznek részt, oktatási intézményeknél vagy szociális intézetekben dolgoznak, és a munka törvénykönyve vagy a közellátásról szóló törvény, illetve a munkáltatóval kötött megállapodás alapján fizetik őket” – közölte a kamara, amelynek az volt a javaslata, hogy külön törvény alapján, egységesen hajtsák végre a béremelést, függetlenül attól, hogy melyik nővér milyen munkáltatónál dolgozik.

Az SKSaPA felméri, hogy mit szól a tagsága a kormány béremelési javaslatához, és milyen formában akar hangot adni az elégedetlenségének.

Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter csütörtökön ismertetett javaslata alapján az országos átlagbért kapnák kezdő fizetésként az egészségügyi nővérek, és a bér a ledolgozott évek függvényében is emelkedne, a javaslatról nyilvános vitát indítványozott.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.