cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. augusztus 19., 07:59

Matovič javaslata szerint átlagbért kapnának kezdő fizetésnek a nővérek

Az országos átlagbért kapnák kezdő fizetésnek az egészségügyi nővérek, a bér a ledolgozott évek függvényében is emelkedne – ismertette Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter. A javaslat a kórházi és gyógyintézeti nővérekre vonatkozik, és nyilvános vitát indítványoz róla. „Arra kérem az egészségügyi nővéreket, emóciók nélkül ismerkedjenek meg a tervezettel” – jelentette ki Matovič.

Kassai Gyermek Kórház
Fotó: TASR

A kezdő fizetés az országos átlagbér lenne. A jelenlegi szorzó 0,89, ez emelkedne 1-re. A speciális szakképesítésű nővéreknél a szorzó 1,06-ról nőne 1,1-re. A bér a ledolgozott évektől függően is növekedne – minden ledolgozott év után 0,01-gyel emelkedne a szorzó, az első 20 évben. Tehát 20 év után minimálisan az átlagbér 1,2-szerese lenne a fizetés.

Matovič azt is elmondta, az automatikus béremelés alapján jövőre 6,88 százalékkal kellene emelkednie valamennyi egészségügyi alkalmazott bérének.

„A bérautomata alapján egy nővér átlagosan 112 euróval kapna többet. A tervezett változások alapján pedig, ha nem lennének kollektív szerződések, akkor átlagban 366 euró jön ki egy főre. Természetesen magasabb szakképesítéstől függően több, vagy ennek hiányában kevesebb” – magyarázta Matovič. Számítása szerint összességében a nővérek átlagban 478 euróval keresnének többet jövőre.

Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter hozzátette, hogy ekkora béremelést csak a kórházakban és gyógyintézetekben tudnak végrehajtani. „Ami az ambuláns ellátást, illetve annak finanszírozását illeti, tárgyalnak az egészségbiztosítók és az egészségügyi szolgáltatásokat végzők” - magyarázta. Hozzátette, igyekeznek elegendő pénzt biztosítani ennek az ágazatnak is, hogy sikerüljön megfelelő mértékben emelni a fizetéseket.

Lengvarský azt is elmondta, kész a többi egészségügyi dolgozó bérének emelésére vonatkozó javaslat is. „Nem feledkeztünk meg róluk, meghívjuk őket és ismertetjük a javaslatainkat” – szögezte le. A megbeszélésekre véleményekre szerint a következő hetekben kerül sor, hogy az év végig mindenkivel megegyezés születhessen, először az orvosokkal tárgyalnak, aztán a mentőszolgálatok tagjaival. Lengvarský szerint 2023. január 1-től az összes egészségügyi dolgozónak emelkedik a fizetése.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.