2021. december 22., 09:40

Matovič támogatná, de attól fél, csak pénzbüntetéssel lehet majd betartatni az oltási kötelezettséget

Bár Eduard Heger kormányfő egyre biztosabb benne, hogy sikerült keresztülvinnie a koalíción a kötelező oltások ötletét, a realitások alapján azért bátran kijelenthető, egyáltalán nem lesz könnyű dolga. 

matovic
Fotó: TASR

Ahogy arról beszámoltunk, Heger azt mondja, képes lesz meggyőzni partnereit az oltások kötelezővé tételéről, de Richard Sulík, Boris Kollár és párttársa, Igor Matovič reakciói alapján erre azért nem érdemes mérget vennie. A COVID-lottó atyja például azt mondja,

attól fél, a kötelező oltások nem emelnék az átoltottságot, az egész inkább csak a büntetések kiszabásáról szólna. 

Az egykori kormányfő szerint ugyan fontos és tárgyalásra érdemes kérdés ez, de a Heger által elképzelt formában nem biztos, hogy működni fog! Matovič részben az ellenzéket teszi felelőssé az oltásellenes hangulatért, szerinte különösen az idős szavazóknál érnek el célt azzal, hogy a vakcinák állítólagos mellékhatásaival meg mindenféle mikrochipekkel riogatják őket. Matovič visszatért régi mániájához is, hiszen újra előhozta az orosz vakcinák kérdését, mondván, részben az ellenzék, részben koalíciós partnerei (értsd: SaS), részben pedig Zuzana Čaputová köztársasági elnök tehet arról, hogy Szlovákiában ilyen alacsony az átoltottság.

A 60 évnél idősebbek oltakozását utalványokkal ösztönző pénzügyminiszter szerint elsősorban motivációs politikával kell az idősek átoltottságát növelni, nem azzal, hogy kötelezően beoltatjuk őket.

Boris Kollár házelnök és Richard Sulík gazdasági miniszter már sokkal egyértelműbben nyilatkozott, mindketten elutasítják az oltás kötelezővé tételét. Utóbbi szerint a kormány komoly hibát követne el ezzel és megágyazna egy új korrupciós lehetőségnek, Kollár pedig azt mondja, az embereknek maguknak kellene eldöntenie, oltatnak-e vagy sem. 

Örülök, hogy inkább 300 eurót adunk az oltásért és nem törvényileg kényszerítjük rá az emberekre.

- közölte. 

A kötelező oltásokat nem úgy kell elképzelni, hogy valakit a rendőrök visznek el a legközelebbi nővérke elé, aki beleböki a vakcinát - mondta Sulík.

Azt jelenti, hogy ha valaki nem akarja beoltatni magát, 330 eurós büntetést fizet!

Az SaS elnöke szerint pont ez ágyazna meg a korrupciónak. Attól fél, ahelyett, hogy valaki kifizetné a 330 eurós büntetést, inkább ad kétszázat az orvosának, aki kiállít majd neki egy hamis igazolást. Sulík szerint ez egy olyan probléma, amelyet mindenképp kezelni kell, mielőtt bevezetjük a kötelező oltásokat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.