2020. március 2., 18:34
Frissítve: 19:17

Matovič szerint Lipšicnek lenne helye a kormányban, Lipšicnek viszont nem kell a pozíció

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője Daniel Lipšic ügyvédet kiváló embernek tartja, ezért nem zárta ki, hogy az új kormányban funkcióhoz juttatná őt. Ezt azután jelentette ki, hogy hétfőn találkozott Zuzana Čaputová államfővel. Az OĽaNO elnöke megismételte: négyes koalíciót akar, vagyis alkotmányos többséget a parlamentben.

Fotó: TASR

„Semmi sem dőlt még el, minden lehetséges” – válaszolta Matovič a Lipšic kormánytagságát firtató újságírói kérdésre. Hozzátette: magával Lipšiccel még nem beszéltek erről. Matovič nem erősítette meg, hogy az OĽaNO az egészségügyi tárcára pályázik, csak annyit mondott, hogy Marek Krajčí képviselő kiváló szakembernek számít ezen a területen. Hozzátette: a kormánypozíciókat az egyes pártok által szerzett százalékok arányában osztanák el a koalíción belül, ahogy az már szokásban van.

Matovič nem tudta megmondani, hogy Richard Sulík, az SaS elnöke lesz-e a pénzügyminiszter.

Sulík korábban kijelentette: ha az SaS lenne a koalíció második legerősebb pártja, igényt tartana erre a pozícióra. „Ha összejön a négyes koalíció, ez a matematika valószínűleg borulni fog” – fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogyan érzi magát ebben az új helyzetben, Matovič azt válaszolta: mint Alice Csodaországban, aki egyszer csak megkapta az ország főkulcsát, és óriási felelősség hárult rá. Hozzátette: ha kormányfő lesz, minden ellenzéki párt vezetőjét meg fogja hívni a kormányhivatalba egy közös ebédre, hogy így tisztelje meg azokat a választókat, akik rájuk szavaztak.

A következő kormány idején az egyik fő célom az lesz, hogy a Smer-SD és az ĽSNS választóinak is a lelkükre beszéljek”

– szögezte le.

Az OĽaNO elnöke azt is garantálta, hogy az SZK Nemzeti Tanácsában a Szlovákiában élő magyarokat és a liberálisokat is képviselni fogják. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az OĽaNO frakciójában legalább tíz-tizenöt képviselő liberális nézeteket vall. Hozzátette: minden képviselő alkotmányos joga szabadon, a meggyőződésével és a lelkiismeretével összhangban szavazni a parlamentben.

A TASR tudósításának megjelenése után néhány perccel Daniel Lipšic közösségi oldalán keresztül tudatta, nem kíván szerepet vállalni az új kormányban. Azt írta, erről már tájékoztatta Igor Matovičot is. Úgy véli, hogy az egyes kormánypozíciókat olyan embereknek kellene betölteniük, akiknek az állampolgárok bizalmat szavaztak. Hozzátette: a jövőbeni kormánynak és a leendő miniszterelnöknek bármikor kész segítséget nyújtani.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.