2021. január 26., 17:25
Frissítve: 14:39

Matovič sajtótájékoztatója: A szigorú lezárás és az állandó tesztelés jelenleg az egyetlen járható út!

Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügyi miniszter közös sajtótájékoztatón értékelték ki az egy hete zajló országos tesztelés tanúságait. Szerintük a legfontosabb tapasztalat, hogy a járványgócokat nem lehet "íróasztal" mellől felderíteni.

Fotó: TASR

A kormányfő által ismertetett statisztikák a múlt hét hétfő óta elvégzett tesztek adatait tartalmazzák, a mai teszteredmények természetesen nincsenek benne. Igor Matovič az alapvető információk ismertetésével kezdte a sajtótájékoztatót.

A tesztelésre mintegy 2,6 millió ember ment el, közülök 30566 személy tesztje lett pozitív. Ez 1,18%-os arányt jelent. Kiderült az is, a választóvonal éppen 1%-nál állt meg.

Ahol ennél alacsonyabb a pozitív tesztek aránya, ott nem lesz második köre a tesztelésnek. A három legrosszabb járás a Nagytapolcsáni (2,54%), A Lévai (2,48%) és a Galgóci (2,31%), a legjobbak pedig a Turdossini, illetve a Nagykürtösi járás, nagyjából 0,4% körüli eredménnyel. Érdekes az is, hogy a néhány hete még az ország legfertőzöttebb részének számító, emiatt többször is tömeges tesztelést szervező Nyitrai járás megússza a második fordulót, 1% alatt voltak.

Végleges eredményekről egyelőre korai beszélni, emelte ki a miniszterelnök, a mai adatok még nem futottak be, lehet még változás.

A legtöbb magyar járás nem ilyen szerencsés. Lesz második forduló a Komáromi (a hatodik legrosszabb eredménnyel), a Dunaszerdahelyi, az Érsekújvári és számos más magyarlakta járásban is. Egyedül a gömöri, közép-szlovákiai járások ússzák meg, Rimaszombat, Nagykürtös és Losonc. 

Matovič arról is beszélt, nem akarta, hogy a szakértők egy pozsonyi íróasztal mellől döntsék el, hol vannak a járványgócok, csak ott teszteljenek. Ez nem lehetséges, íme ennek a bizonyítéka - fogalmazott.

Egészen furcsa volt, hogy a kormányfő nevesítette azokat a szakértőket, akik szerinte tévedtek. Az Adatok pátosz nélkül nevű, igen népszerű weboldal szerkesztőjét például külön is kiemelte, mint az SaS egyik politikusának asszisztensét. A miniszterelnök külön felolvasta az egyik rá vonatkozó idézetet is, majd közel negyed órán keresztül sorolta, miben tévedtek a szakértők, sőt, külön Excel-táblázatot csináltatott arról, mennyire "félremérték" a járványügyi adatokat.

Az eredmények bizonyítják, hogy az országos tesztelés volt a megoldás. (...) Elszomorít, hogy harccal töltöttük az időt. (...) Kérem szépen a szakértőket, kevesebb politikával és több józanésszel álljanak a témához.

- fogalmazott a kormányfő, aki később, az újságírói kérdések idején is bő húsz percet szentelt arra , hogy a portál szakembereit bírálja.

Krajčí szerint enyhítésről felesleges beszélni, de örvendetes, hogy ennyi fertőzött embert sikerült "megfogni" a teszteléssel. 

A tárcavezető szerint nem szép dolog, hogy már most kritizálják a ma még nem is működő COVID-automatát. Hozzátette, ha február 8-a után enyhítésről akarunk beszélni,

akkor muszáj tovább tesztelni a lakosságot! Krajčí saját kérdésére, miért nem alkalmazzák az országos tesztelést más államokban, úgy felelt, talán azért, mert nincs még egy országnak "ennyire ügyes miniszterelnöke".

Újságírói kérdések:

Lehet-e ott tesztelni, ahol a szint alatt van a pozitivitás aránya?

Igen, erre bátorít is a kormány, minden segítséget megad.

Hogy áll az oltási kampány, annak fényében, hogy a mai nap folyamán elhunyt egy beoltott idős ember?

Krajčí szerint ez még túl friss információ ahhoz, hogy érdemben beszélni lehessen róla. Folyamatosan figyelik a helyzetet, meg kell fontolni, megéri-e beoltani az idős, legyengült embereket, ezt a kezelőorvosoknak kell megfontolnia. A miniszter szerint javul a vakcinába vetett bizalom, folyik a kampány, minden rendben. 

Mire számíthatunk a következő hetekben?

A kormány tartja magát az eddigi elképzeléséhez, február hetedikéig kijárási tilalom, utána, ha a járványhelyzet engedi, COVID-automata jön. 

Az iskolák szinte biztosan nem nyitnak ki a jövő héten, korai még erről beszélni, baj lenne belőle.

Mire számíthatnak a jobbak közé besorolt járások?

Nagy enyhítésről biztosan nem beszélhetünk, várjunk péntekig, át kell gondolnunk a lehetőségeket - kérte a tárcavezető. 

Mi jön a második kör után? Állandóan tesztelni fogunk? Nem kellene inkább a vakcinációra koncentrálni?

Egyelőre nem lehet, lévén nincs vakcina. Kevés vakcinát küldenek, ha lesz vakcina, oltani fogunk, nem kell félni. Matovič szerint ugyanakkor

(...) illúzió, hogy a vakcina megment minket. Szeptemberre jó, ha a lakosság hatvan százalékát beoltjuk, a brit mutációnak ez édeskevés.

A járható út a szigorú lezárás és az állandó tesztelés.

A kormányfő szerint társadalmi megegyezés kell. Érkezik nemsokára egy különleges, "kétcentis" teszt, amihez nem kell szakszemélyzet, egyetlen törlet elég, egy "kisgyerek is tudja használni".

Akár otthon is tesztelhetné magát mindenki, bár lehet ezért a fejünkre koppintanának Brüsszelben.

- fogalmazott Matovič.

A kormányfő szerint az ő pártja egyetlen "populáris döntést" sem hozott a kormányban, sőt, kiemelte, szerinte az is lehet, korai még 

működésbe hozni a COVID-automatát. Nagyon messze vagyunk még azoktól a számoktól.

A kormányfő sokat emlegette a külföldi példákat. Arról beszélt Írország és Portugália is remekül lenyomta a járványmutatókat, majd enyhítettek, erre újra rekordmagasságokba ugrott a járvány.

Őszintén bevallom, félek tőle, hogy a brit mutáció miatt kicsúszik kezünkből az irányítás. (...) Lehet, várni kellene a COVID-automatával.
Igen furcsa volt és szépen szemlélteti a Matovič-féle sajtótájékoztatók amatörizmusát, hogy egy, a témához egyáltalán nem kapcsolódó, Daniel Lipšicre vonatkozó kérdésre is reagált a miniszterelnök, ezzel teljesen feleslegesen elterelve a sajtótájékoztató témáját. Annyit azonban mindenképp a kormányfő javára kell írnunk, hogy Krajčí távozása után (illetve a miniszter semmiből jött, hirtelen visszatérése előtt) egyedül is állta az újságírók nem ritkán meglepően kemény kérdéseit. A legtöbb sajtómunkás egyébként érezhetően nehezményezte, hogy Matovič leszólta az Adatok pátosz nélkül portál szerkesztőit. Több kérdést is kapott ezzel kapcsolatban.
Richard a kedvenc, lesznek, akik azt mondják, én vagyok a felelős. De nem ez az igazság! (...) Mindene megvolt ahhoz, hogy sikerüljön, de csak kifogások jöttek. (...) 

- nyilatkozta Sulíkkal való kapcsolatáról, majd újra elismételte, Sulík a felelős a négyezer halottért, amelynek terhét a kormányfő is a vállán hordozza, "(...) most már bánom, hogy akkor nem vágtam őt ki a kormányból". A láthatóan dühbe gurult Matovič a köztársasági elnökbe is beleszállt, szerinte

Čaputovának inkább saját alkotmányba foglalt kompetenciáival kellene foglalkozni, s nem túllépni a hatáskörén, illetve a médián keresztül üzengetnie.

"Szeretem őt, de ez már nem tetszik!" - fogalmazott.

A sajtótájékoztató végén szóbakerült az a furcsa hír is, hogy Remišovának távoznia kell a kormányhivatal épületéből. A kormányfő szerint nincs itt semmi különös, Veronika Remišová is elmondta, teljesen normális eljárásról van szó, meg egyébként is, mondta Matovič, jó viszonyban vannak, nincs köztük ellentét. 

Sulíkkal való kapcsolatáról viszont elmondta, az már csak és kizárólag szakmai, 

a négyezer halott és az egymilliárdos kár miatt már nem tud neki megbocsátani.

Zárásul megint kaptunk egy ezekre a sajtótájékoztatókra oly' tipikus jelenetet, a kormányfő már elmenőben, de megáll és reagál a sajtó provokatív kérdéseire. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.