2021. január 26., 15:55

Meghalt egy 79 éves szlovák férfi, miután megkapta a COVID-oltást

A TASR írta meg, hogy egy 79 éves szlovák férfi elhunyt nem sokkal azt követően, hogy megkapta az első adag koronavírus-oltást.

Fotó: TASR
Képünk illusztráció!

Az állami gyógyszerészeti ügynökség szóvivője, Magdaléna Jurkemíková arról tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a férfinek

több krónikus megbetegedése is volt.

Miután a férfi holttestét felboncolták, az orvosszakértők is azt állapították meg, ezek, nem pedig a vakcina okozták a halálát. Az ugyanakkor igaz, hogy "egészségi állapotának leromlásához az oltás után fellépő enyhe, nem várt reakciók is hozzájárultak". Itt a szóvivő szerint lázra és izomgyengeségre kell gondolni. 

Jurkemíková elmondta, hasonló esetekről más európai országok hatóságai is beszámoltak. Németországból és Norvégiából is jelentettek hasonló elhalálozásokat - fogalmazott.

A szóvivő hozzátette, az oltás és az elhalálozás közti összefüggést "lehetségesnek" jelölték. A WHO ötfokozatú skálája szerint ez a középső érték. A skála a teljesen egyértelmű - egyértelmű - lehetséges - nem egyértelmű - nem osztályozható vonal mentén mozog. 

Jurkemíková elmondta, a krónikus betegségekben szenvedő időseknél fellépő mellékhatásokat, illetve az esetleges elhalálozásokat mindig egyénileg kell megvizsgálni és értékelni. 

A gyógyszerészeti hatóság hétfőig 353 olyan esetről értesült, ahol mellékhatások léphettek fel a Pfizer Comirnaty vakcinájának alkalmazása után, ebből 24-et értékeltek "jelentősnek". Leggyakrabban az oltás helyén fellépő fájdalom, hőemelkedés, hidegrázás, izom és ízületi fájdalom, fejfájás, fáradékonyság és gyengeség volt megfigyelhető. Komoly mellékhatásként kezelik a súlyosabb allergiás reakciókat. Szlovákiában egyelőre egyetlen olyan esetről sem tudni, amikor az oltóanyaghoz mellékelt tájékoztatóból hiányzó mellékhatás lépett volna fel.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!