2020. március 2., 14:21
Frissítve: 19:56

Matovič Kollárral tárgyalt, négyes koalíciót akar

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője olyan kormányt szeretne létrehozni, amelynek alkotmányos többsége van a parlamentben.

Matovic-Kollár
Igor Matovič és Boris Kollár
Fotó: TASR

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke elmondta, négyes koalíció alakítása a cél, hogy a koalíciónak alkotmányos többsége legyen a parlamentben. Ezt a Sme rodina elnökével, Boriss Kollárral folytatott megbeszélést követően bejelentette be. Matovič a tervek szerint kedden (március 3.) találkozik Andrej Kiskával, a Za ľudí elnökével. Matovič hétfőn telefonon egyeztet Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel.

Az a célom, hogy alapjaiban megváltoztassuk Szlovákiát, amihez alkotmányos többségre van szükség. Számítok a Za ľudíra és Andrej Kiskára"

- mondta Matovič, és megerősítette, hogy miniszterelnöki ambíciói vannak.

„Úgy gondolom, egy ilyen megrendelés után, 500 ezer karikával, gyávaság lenne elmenekülni a csatatérről. Mindent megteszek, hogy teljesítsem ezt a megrendelést" - válaszolta az újságírók kérdéseire.

Az OĽaNO vezetője azt is megerősítette, hogy vasárnap (március 1.) találkozott Richard Sulíkkal, az SaS elnökével. Hétfőn újra tárgyalnak. Hétfőn az SaS elnöksége és Országos Tanácsa is ülésezik.

Matovič szerint a Kollárral folytatott megbeszélés konstruktív volt. Matovič azt mondta, Szlovákiában paradigmaváltásra és alapvető reformokra van szükség. Kollár szerint a korrupció felszámolása, valamint a bűnözés elleni küzdelem az elsődleges feladat. A partnerek elmondásuk szerint négy politikai csoportosulást szeretnének ötvözni.

Kollár hozzátette, hogy a tárgyalások utolsó szakaszában beszélnek a miniszteri posztokról, de Matovič újra hangsúlyozta, hogy az OĽaNO, mint korrupcióellenes mozgalom igényt tart a belügyi tárcára. Azt nem mondta meg, ki lenne a miniszter. Kollár ugyanakkor megerősítette, hagyomány, hogy a koalíció második legerősebb pártjáé a parlament elnöki tisztsége, de azt nem konkretizálta, hogy ő lenne-e a házelnök. Az OĽaNO vezetője Iveta Radičová volt miniszterelnökkel is találkozik.

Matovič úgy fogalmazott, vastag vonalat akar húzni a politika és a szakmai munka között, nem akarja, hogy több ezer embert cseréljenek le a hivatalokban. A becsületes emberekkel éreztetni akarják, hogy tisztelik őket.
Matovič szerint az OĽaNO képviselői klubjában tiszteletre méltó emberek vannak, és ő nem aggódik annak stabilitása miatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.