2021. október 8., 12:49

Matovič és Šeliga sajtótájékoztatója: "A magyar-szlovák határt a Duna adja, (...) amíg ezt mindenki tiszteletben tartja, jó viszonyban leszünk!"

Közös sajtótájékoztatót tartott pénteken délelőtt Igor Matovič pénzügyminiszter és Juraj Šeliga, a Za ľudí politikusa. A két politikus Ján Počiatek franciaországi villája kapcsán állt nyilvánosság elé, bejelentve, a francia rendőrség is vizsgálódik az ügyben. Ahogy azonban az mifelénk lenni szokott, az eredeti témától messze elkanyarodó, a felvidéki magyarság számára sokkal érdekesebb újságírói kérdések is érkeztek,

seliga matovic
Fotó: Denník N/repro

Egy újságírói kérdésre reagálva mindkét politikus kitért a hét talán legforróbb szlovák-magyar témájára, a magyar államtól Felvidékre érkező mezőgazdasági támogatásokra. Šeliga leszögezte, a kormányprogram része a mezőgazdaságból élő kisvállalkozók támogatása, ez a támogatás akkor is hasznos, ha külföldről érkezik. A politikus arra is emlékeztetett, hogy korábban éppen a "dél-szlovákiai" gazdák tüntettek a dán cégek földvásárlása ellen.

A magyar-szlovák határt a Duna adja. Amíg ott lesz és amíg ezt mindenki tiszteletben tartja, addig nagyon jó viszonyban leszünk.

- idézte Boris Kollár Szijjártó Péterhez intézett szavait a konfliktussal kapcsolatban Šeliga.

Matovič már jóval megengedőbben nyilatkozott.

Közölte, akárhányszor találkozott is Orbán Viktorral vagy Szijjártó Péterrel, soha nem titkolták el, hogy a magyar állam mintegy évi 15 millióval támogatja az itteni magyarokat. Matovič arról is tudott, hogy a magyar állam megvásárol néhány épületet és több hektár termőföldet. 

Az Európai Unióban vagyunk. Én is vehetnék házat Cannes-ben, a cannes-i ember is vehetne itt.

- jelentette ki, hozzátéve, bizonyos dolgokba van beleszólása szlovák államnak, bizonyos dolgokba nincs. Ugyanakkor sokkal szerencsésebb lenne, ha a magyar állam tájékoztatná Pozsonyt arról, milyen vásárlásokat tervez, hiszen

ha ők befektetnek 15 millió Dél-Szlovákiában, mi is hozzáteszünk 15 milliót és lesz 30 millió eurónk egy régióban, ahol, szerintem jogosan, sokan érzik magukat másodrendű állampolgárnak.  

Hogy Matovičnak miniszterelnöksége idején ez miért nem jutott eszébe, nem tudni. A volt kormányfő hozzátette, nem szeretnék, ha a Dél-Szlovákiában élőknek más országhoz kellene fordulnia segítségért. Matovič szerint semmi értelme beszélni a SMER által a témában kezdeményezett rendkívüli ülésről, az csak egy megmaradásáért küzdő párt akciója. A tárcavezető finoman Ivan Korčok külügyminisztert is támadta, mondván, sokkal okosabban, diplomatikusabban kellett volna eljárnia, felesleges volt a nyilvánosan üzengetés. "Ha segítségre van szüksége, szóljon!" - üzente Korčoknak. Šeliga és Matovič is politikai akciónak tartja a SMER-SD kijelentéseit, amellyel szerintük csak az SNS maradék szavazóit igyekeznek becsatornázni magukhoz.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.