2022. május 18., 11:09

Matovič csak megszívatná a Slovnaftot: Ha Sulík vétózik, ő árstopot vezet be az üzemanyagokra

Szerdán kellene a kormánynak határoznia az Igor Matovič pénzügyminiszter által javasolt orosz kőolajra vonatkozó különadóról. Az ötlet óriási felháborodást váltott ki a kabineten belül, mire az egykori kormányfő egy egészen elképesztő reakcióval rukkolt elő.

Matovič
Fotó: TASR

Matovič közölte, vagy elfogadja a kormány, hogy különadót vetnek ki az orosz kőolaj ára és az északi-tengeri Brent típusú olaj ára közti különbségre, vagy a pénzügyminisztérium hatósági árat szab ki az üzemanyagokra.

Ha Sulík meg akarja vétózni ezt és a többi koalíciós partner azt mondja, hagyunk elfolyni 300 millió eurót az állami költségvetésből, mert Sulík szeretné megvédeni a Slovnaft magyarországi tulajdonosait, akkor ebben az esetben mi, a pénzügynél elindítjuk az árak hatósági regulációját, abban a szellemben, ahogy azt Magyarországon tették.

Matovič kedden este jelentette be, hogy különadót vetne ki a Slovnaftra, amely szerinte havonta mintegy 100 millió eurót keres azon, hogy olcsóbb orosz kőolajat vásárol, de azt nyugati árszínvonalon adja el. Matovič szerint ezzel az adóval mintegy 300 millió euró folyna be az álamkasszába - évente.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.