Matovič csak akkor veszi komolyan Pellegriniék ankétját, ha másfél millióan támogatják azt

2020. november 18., 19:51
ma7 | TASR

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő akkor fogja komolyan venni a parlamenten kívüli Hlas-SD párt által indított ankétot, ha azt legalább másfél millióan támogatni fogják. Hozzátette: a jelenlegi kormánykoalíció ennyi szavazatot szerzett a legutóbbi választásokon.

Fotó: TASR
Ha azt fogom látni, hogy másfél millióan támogatják az előrehozott választásokat, mindenkinek el kell majd gondolkodnia arról, hogy valamit valószínűleg rosszul csinálunk”

– jelentette ki a szerdai kormányülés után Matovič.

A miniszterelnök szerint a kormánynak nincs miért szégyenkeznie. Úgy véli, a környező országokhoz képest Szlovákia sokkal jobban áll a pandémia második hulláma elleni küzdelem terén. Ez többek között az országos tesztelésnek köszönhető.

Ha megnézzük a gazdasági eredményeket, azt látjuk, hogy azon országok közé tartozunk, ahol a legkisebb a gazdasági visszaesés”

– hangsúlyozta a kormányfő.

2020. november 18., 14:45

Pellegrini internetes ankétja az előrehozott választásokról: fél nap alatt százezer aláírást gyűjtöttek össze

Peter Pellegrini exminiszterelnök, a Hlas-SD elnöke a jövő évben előrehozott választásokat akar, ennek érdekében egy újszerű - internetes - aláírásgyűjtésbe kezdett.

A Hlas-SD ankétja arra kíváncsi, vajon az emberek támogatják-e, hogy a képviselők jóváhagyjanak egy olyan alkotmánytörvény-javaslatot, melynek értelmében lerövidülne az aktuális választási ciklus időtartama, és 2021-ben előrehozott választásokat tartanának.

Ha az ankétba bekapcsolódók többsége támogatni fogja a felvetést, Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke 2021 januárjában a parlament elé terjeszti a javaslatot.

Az ankét készítői azt is fel akarják mérni, hogy mennyien támogatnának egy előrehozott választásokról szóló esetleges népszavazást. Referendum kiírásához legalább 350 000 állampolgár támogató aláírására van szükség.