Pellegrini internetes ankétja az előrehozott választásokról: fél nap alatt százezer aláírást gyűjtöttek össze

2020. november 18., 14:45
ma7

Peter Pellegrini exminiszterelnök, a Hlas-SD elnöke a jövő évben előrehozott választásokat akar, ennek érdekében egy újszerű - internetes - aláírásgyűjtésbe kezdett.

Fotó: TASR

Mint arról korábban megírtuk, a Hlas-SD párt kedden internetes ankétot indított arról, hogy idő előtt véget érjen-e a mostani választási időszak és mekkora lenne egy esetleges népszavazás támogatottsága.

A szocdem párt elnöke, Peter Pellegrini ennek indoklásaként azt hozta fel, hogy eljött az ideje annak, hogy a polgárok hangot adjanak véleményüknek és befolyásolják a szlovákiai eseményeket, miután az ellenzéknek nincs elég ereje a kormány megbuktatásához vagy a viszonyok megváltoztatásához az országban. Az ankét a jelenlegi szükséghelyzet végéig tart.

Az ankét elindítása a Hlas-SD elnöke szerint az egyik formája annak, hogy az emberek elmondják a véleményüket a jelenlegi kormányról. Emlékeztetett Igor Matovič kormányfő kijelentésére még a választások előtti időkből, amely szerint az efféle internetes ankétok a politikusok számára kötelező érvényűek.

Az ankétban arról kérdezik az embereket, egyetértenek-e egy olyan sarkalatos törvény elfogadásával, amely lerövidítené a választási időszakot és új választásokat írna ki 2021-ben. Ha az ankét során ezek a vélemények többségben lesznek, Pellegrini kilátásba helyezte, hogy képviselőtársaival már 2021 januárjában beterjesztik a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa elé a kétharmados törvényt és felszólítják az elfogadására.

Az aláírásgyűjtést kedden délelőtt tíz órakor nyitották meg, és egy óra alatt csaknem 20 ezren támogatták a kezdeményezést. Pellegrini felszólította az ellenzéki pártok képviselőit, csatlakozzanak az akcióhoz.

Nem egész fél nap alatt Pellegriniék már százezer támogató aláírásnál jártak.

Nagyon örülünk annak, hogy már 100 ezer ember kifejezte véleményét a kormánnyal szemben"

- mondta Pellegrini, hozzátéve: amennyiben az emberek egyértelmű többsége melléjük áll, benyújtják a parlamentbe a választási időszak lerövidítéséről szóló törvénymódosítást.