Matovič cáfolta, hogy bármi köze lenne az antigén teszteket biztosító céghez

2021. július 14., 19:31
ma7 | TASR

A Szlovák Kormányhivatal elutasítja, hogy a kormány "megszedte" volna magát a közbeszerzéseken.

igor matovic
Fotó: TASR/AP

Az Állami Tartalékalap (SŠHR) ellen a tesztvásárlással kapcsolatban felhozott vádakra reagáló állásfoglalást Ľubica Janíková, Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szóvivője bocsátotta a TASR hírügynökség rendelkezésére szerdán. Az antigén tesztek beszerzésének módját két ellenzéki politikus, Robert Fico, a Smer-SD elnöke és Peter Pellegrini független képviselő, a parlamenten kívüli Hlas-SD elnöke is bírálta. Janíková leszögezte:

Igor Matovič (OĽANO) volt kormányfő és pénzügyminiszter kizárta, hogy bármilyen módon kötődne ahhoz a nagyszombati céghez, amely az antigén teszteket biztosította.

A szóvivő emlékeztetett: Fico és Pellegrini kormányaira volt jellemző, hogy a közbeszerzéseken "szedték meg" magukat. Ezt bizonyítja az a sok hozzájuk köthető jelölt is, akik most terheltként előzetes letartóztatásban vannak, és egymásra vallanak. Az állásfoglalás felidézi Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap volt igazgatójának ügyét is, aki ellen szintén büntetőeljárás van folyamatban. "Mindkettejüknek (Ficónak és Pellegrininek - a TASR megj.) azt javasoljuk, hogy a jelöltjeik által elkövetett bűncselekmények felderítése során működjenek együtt a rendőrséggel " - zárul az állásfoglalás.

Pellegrini kedden távozásra szólította fel Ján Rudolfot, az Állami Tartalékalap (SŠHR) igazgatóját, arra reagálva, hogy az intézmény egy nagyszombati (Trnava) cégtől vásárolt antigén teszteket. A Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) korábban megállapította, hogy a SŠHR az egyik tesztvásárlás alkalmával megsértette az átláthatóság és az egyenlő bánásmód elvét. A tartalékalap fellebbezett, a döntés tehát nem jogerős. Pellegrini Matovičot is távozásra szólította fel.

A Smer-SD látni akarja az Eurolab Lambda nagyszombati cég könyvelését, melytől a kormány antigén teszteket vásárolt. A párt arra gyanakszik, hogy a kormány azért nem közvetlenül a dél-koreai cégtől, hanem a nagyszombati vállalat közvetítésével vásárolta meg a teszteket, mert így tudta "megszedni magát". Fico szerint a nagyszombati cég vezetése kötődik Matovičhoz és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszterhez is.

Kövesse facebook oldalunkat is!