2021. május 7., 15:27

Matovič bosszúja? Az OĽaNO lebegtette, bizalmat szavaznak-e Mária Kolíková igazságügyi miniszternek

Az ellenzék bizalmi szavazást kezdeményez az igazságügyi miniszter, Mária Kolíková (Za ľudí) ellen a parlamentben. A Za ľudí és az SaS kiáll a miniszter mellett, a Sme rodinának sincs különösebb problémája, egyedül az OĽaNO frakciója várt ki a döntéssel.

Fotó: TASR

A koalíciós tanács délután folytatódik, addig az OĽaNO és a Za ľudí frakciói összeülnek, hogy megvitassák a további lépéseket. Több OĽaNO-s képviselő jelezte, aszerint szavaznak majd, ahogy azt a frakcióban eldöntik.

Peter Pčolinský a Sme rodina képviselője elmondta, hogy Mária Kolíková csütörtökön a Sme rodina képviselőivel találkozott. A képviselő szerint Kolíková minden kérdésükre válaszolt, ezzel a miniszter mindent tisztázott.

A miniszter asszony mindent tisztázott, a kérdés az, hogy a többi koalíciós partner hogy fog szavazni

– jelentette ki Pčolinský.

Az „állítólagos” konfliktust Matovič és Kolíková között nem kívánta kommentálni.

Nem egységes az OĽaNO?

Az OĽaNO képviselője, Peter Pollák az újságíróknak elmondta,

Kolíkovának távoznia kellene a funkciójából, de a bizalmi szavazáson úgy fog szavazni, ahogy azt a frakción belül eldöntik.

A képviselő szerint Kolíková próbálta magát kimagyarázni, de vannak olyan kérdések, amelyekre nem kaptak választ.

Az OĽaNO másik képviselője, Milan Vetrák szerint Kolíkovának meg kellene szabadulnia a részvényeitől, amelyet egyes cégekben birtokol. Elmondása szerint a frakció álláspontja szerint szavaz majd.

Ján Krošlák, az OĽANO képviselője azonban kiáll Mária Kolíková mellett,

ő a bizalmi szavazáson biztosan támogatja majd a minisztert.

Elmondása szerint Kolíkovának kellemetlen kérdéseket tettek fel, jó szakembernek tartja, ezért támogatja.

Michal Šipoš, az OĽaNO parlamenti frakciójának vezetője péntek délután azt mondta, további magyarázatot kérnek a minisztertől. "Nem fogjuk megszavazni az ellenzéki indítványt, mert az a koalíciós szerződés megsértése lenne" - jelentette ki a frakcióvezető.

Azt is hozzátette azonban, hogy a miniszternek meg kell cáfolnia minden korrupciógyanús ügyet.

A bizalmi szavazást az ellenzék nyújtotta be Mária Kolíková ellen. A Smer gazdasági visszaélésekkel és inkompetenciával vádolja az igazságügyi minisztert. Az OĽaNO a Gál Gábor hidas tárcavezető idejében kötött szerződések miatt vonja kérdőre Kolíkovát, végül úgy döntött, hogy hétfőn nem támogatja a Smer bizalmatlansági indítványát. A miniszter ártatlannak vallja magát.
Megosztás
Címkék