2021. december 23., 11:14

Matovič: A Sme rodina nélkül a koalíciónak nem lenne értelme

A Sme rodina mozgalmat tiszteletben kell tartani, ők is csak a választási ígéreteiket szeretnék teljesíteni, nélkülük nem lenne értelme folytatni ezt a kormánykoalíciót, jelentette ki a TASR hírügynökségnek Igor Matovič, a kormánypárti OĽANO elnöke.

Fotó: TASR

Hozzátette: amíg ő volt a miniszterelnök, a Sme rodina "tartotta a hátát". Boris Kollár, a Sme rodina vezetője szerint reformokra szükség van, de nem olyanokra, amelyek kárt okoznak a régiókban élő embereknek.

A Sme rodina nélkül a koalíció nagyon gyorsan szétesne. Nem lehet a szükséges többséggel szemben egy-két képviselős többséggel dolgozni”

– mondta Matovič hozzáfűzve, azzal, hogy a reformokat megszavazta a parlament, Kollár egy szimbolikus pofont kapott, mert megmutatkozott, hogy nélküle is tudnak működni. Másrészt viszont el kell ismerni, arra hagyatkozni, hogy ez így fog működni még két évig, naiv és buta dolog lenne. Szerinte egy-két hónapig tartana csak ki így a koalíció. "A legjobb recept Boriszra, hogy tiszteletben tartjuk" - mondta az OĽANO elnöke.

Matovič szerint a Sme rodina, "tartotta a hátát" minden rossz és nehéz dolog során, amit a kormánynak közölnie kellett, amíg ő volt a miniszterelnök, az SaS viszont az ellenkezőjét tette.

A Sme rodina és Boris Kollár mindig is jó és felelősségteljes koalíciós partner volt, sohasem próbálták megjátszani magukat. Az SaS viszont azzal próbált pontokat szerezni, hogy a saját kormányukat bírálták”

- mondta Matovič. Szerinte Kollár is szerezhetett volna pontokat azzal, hogy bírálja a kormány lépéseit, de nem ezt tette. "Talán azért, mert én képes voltam kifejezni a tiszteletem vele szemben és megérteni a hozzáállását” – mondta hozzáfűzve, lehetséges, hogy miután látta, hogy az SaS folyamatosan a kormány ellen uszít, mégsem történik semmi baja, csak a preferenciái nőnek, úgy gondolta, ő is a saját útját járja. „De szerintem ez még messze nem az, amit az SaS művelt itt egy éve” – tette hozzá az OĽANO vezetője.

Sulík: Kollárnak meg kellene fontolnia  a koalícióban maradását

Richard Sulík az SaS elnöke viszont úgy véli, a Sme rodina mozgalomnak meg kellene fontolnia, hogy a kormány tagja marad-e, mivel nem támogatta a kormány alapvető reformjavaslatait a parlamenti szavazás során. Sulík azt állítja, ő maga nem fogja Kollárék távozását követelni.

Meglepő számára azonban, az OĽANO vezetőjének, Igor Matovičnak az engedékeny hozzáállása, aki azt nyilatkozta, hogy tiszteletben kell tartani a Sme rodina mozgalmat.

"Nem nyilatkozom Igor Matovičról, nincs értelme", fűzte hozzá Sulík, aki szerint a lényeg, hogy a reformokat jóváhagyták.

Nagyon meglep azonban Matovič engedékenysége, mert amikor régebben megengedtem magamnak, hogy valamiről másképp vélekedjek, rögtön az volt, hogy „a százalékokra játszom”. Most meg tiszteletben kell ezt tartani. Alakítsa ki mindenki saját maga a véleményét erről”

– fűzte hozzá Sulík. A kormánnyal szembeni alacsony bizalommal kapcsolatban Sulík azt felelte, nem örül neki. „Ez sokszor már szégyen. Úgy gondolom, hogy a bizalomvesztés legalább stabilizálódott azóta, hogy Eduard Heger a miniszterelnök. Tudom, hogy igyekszik egyben tartani a koalíciót. Igyekszik betartani a megállapodásokat. Ám a koalíciós lét elképzelhetetlenül nehéz annak, aki még nem tapasztalta ezt” – mondta.

Úgy véli azonban, mindennek ellenére még van értelme a koalíciónak, és szerinte az ki fog tartani a választási időszak végéig.

„Kicsit már megszoktuk egymást, mindenki alkalmazkodott a fennálló helyzethez. Én például úgy, hogy nem nyilatkozom Igor Matovičról. Telnek a napok, a munka pedig megy. Ami a gazdasági minisztériumban folyó munkát illeti, nem panaszkodhatom, hogy az ne menne, tesszük, amit tennünk kell” – zárta gondolatait Sulík.

 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!