Mától magyarul is elérhetőek a népszámlálásról tájékoztató röplapok

2021. január 26., 19:20
ma7 | TASR

A 2021-es népszámlálás hivatalos weboldalán a szlovákiai kisebbségek nyelvén is elérhetők azok a röplapok, melyeket a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos hivatala készített a Szlovák Statisztikai Hivatallal együttműködve. „Javaslom, hogy az önkormányzatok és a kisebbségi szervezetek nyomtassák ki a röplapokat, és hívják fel a figyelmet a népszámlálás fontosságára” – közölte Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos.

Fotó: scitanie.sk

A röplapok a szlovák verzió mellett az ország területén élő, hivatalosan elismert kisebbségek nyelvén – magyarul, csehül, roma és ruszin nyelven, ukránul, szerbül, horvátul, németül, lengyelül, oroszul és bolgárul - is elérhetők.

A röplapok arról tájékoztatnak, miért fontos a kisebbségek számára a népszámlálás, hangsúlyozva, hogy az így nyert adatok hatással vannak az olyan területekre is, mint a nemzetiségi oktatás, a kultúra és a nyelvi jogok. Óva intenek az álhírektől, és felhívják a figyelmet a második nemzetiség megadásának lehetőségére is.

Bukovszky korábban hangsúlyozta: a második nemzetiségre vonatkozó alkérdés célja nem az emberek identitásának megkérdőjelezése, és senkit sem akarnak általa arra kényszeríteni, hogy kettős nemzetiségűnek vallja magát. Szerinte olyan személyek számára lehet hasznos a valamelyik kisebbséghez való kötődés megjelölésének lehetősége, akik például nem tisztán kisebbségi környezetben élnek, asszimilálódtak, vagy nemzetiségi szempontból vegyes összetételű családok tagjai. A kormánybiztos felidézte, hogy a Szlovák Statisztikai Hivatal egy szakmai egyeztetést követően döntött az alkérdés beszúrása mellett. Ezen az egyeztetésen a kisebbségek képviselői is jelen voltak. Hozzátette: figyelembe vették az Európa Tanács ajánlásait is.

A lakosok elektronikus összeírása hivatalosan február 15-től március 31-ig tart. Az elektronikus népszámlálási kérdőív asszisztens segítségével történő kitöltésére a világjárvány miatt csak 2021. április 1. és október 31. között lesz lehetőség.

2021. január 26., 17:00

Az MKP, illetve az Összefogás politikusai civilekkel jegyzett közös nyílt levélben kérik a kormányfőt, egyeztessenek a kettős identitásról

Írói azt kérik a kormányfőtől, előzze meg társadalmi egyeztetés a kettős identitás mint nemzetiségi kategória bevezetését. 

Szlovákia történetében 2021-ben kerül sor először ún. integrált népszámlálásra, vagyis olyan népszámlálásra, amelynek során a lakosoktól szerzett adatokat a közigazgatási forrásokból és nyilvántartásokból származó adatokkal fogják kiegészíteni. Az adminisztratív terhek csökkenése mellett a népszámlálás integrált formája lehetővé teszi a pontosabb adatgyűjtést is.