2021. március 18., 12:40

Második olvasatba sorolták az állampolgársági törvény módosítását

Az állampolgársági törvény módosítását, amelyet a belügyminisztérium terjesztett a parlament elé, a második olvasatba sorolták. A módosítás szerint a szlovák állampolgárságot igényelhetnék azok a volt állampolgárok, akik a saját kérésükre veszítették el, illetve azok, akiknek legalább egyik szülőjük (nagy-, dédszülőjük) szlovák származású.

szlovák állampolg
Fotó: Archívum
Illusztráció

A módosítás szerint nem vesztené el az állampolgárságot az, aki egy másik ország állampolgárságához a házastársán keresztül jutott, vagy születés, örökbefogadás útján, vagy mint kiskorú jutott hozzá.

A szlovák állampolgárságot megtarthatnák azok a polgárok is, akik külföldi állampolgárságot szereznek, "ha lakóhelyük, vagy más módon bejegyzett lakóhelyük van annak az államnak a területén, amelynek állampolgárságát megszerezték, és benyújtják ezeket a tényeket igazoló dokumentumokat".

Nem vesztené el állampolgárságát az a kiskorú gyermeknek sem, akinek szülője szlovák állampolgár marad.

A Cseh Köztársaság állampolgárainak vagy volt állampolgárainak nem kellene megfelelniük a szlovák nyelv elsajátításának követelményének a szlovák állampolgárság igénylésekor. Az állami nyelv elsajátítása alóli felmentés vonatkozhat a 65 év feletti jelentkezőkre és azokra is, akik sikeresen letették a szlovák nyelvvizsgát. Ez vonatkozik azokra az igénylőkre is, akik érvényes igazolással rendelkeznek a külföldön élő szlovák státuszról.

A módosítás azt is magában foglalja, hogy a szlovák állampolgárságot elvesztett embereknek, az állampolgárság visszaszerzését már nem, mint belügyminiszteri kivételt, hanem a megfelelő eljárásban kell kérniük. Az új szerint a kérelmezőknek nem kell a Szlovák Köztársaság területén lakniuk, vagyis mentesülnének a külföldiként történő nyilvántartásba vételi kötelezettség alól az Idegenrendészeten.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!