2023. február 22., 11:37

Már Szlovákia sem teljesíti a jogállamiság feltételeit

A besztercebányai székhelyű, 1993-ban létrehozott Via Iuris civilszervezet, amely legfontosabb célkitűzéseinek a jogállamiságot, az emberi jogok betartását, valamint a civil társadalom és a demokrácia építését tekinti úgy látja, hogy Szlovákia nem tesz eleget az Európai Bizottság álatal megfogalmazott jogállamisági kritériumok egyikének sem.

Soros fiókák
Katarína Batková
Fotó: TASR

A legsúlyosabbak között említi a Büntetőtörvénykönyv 363. cikkelyének alkalmazását, a jogalkotási folyamat szabélyainak megsértését, az újságírók és az LMBTQ+-emberek védelmét szavatoló törvények hiányát.

A civilszervezet szerint továbbra is veszély fenyegeti a sajtószabadságot.

Mindezt az az értékelés tartalmazza, amelyet a Via Iuris a Liberties Rule Of Law Report 2023 számára készített. Ez a dokumentum az EB jelentése az EU-tagállamok jogállamisági helyzetéről.

Katarína Batková, a Via Iuris ügyvezető igazgatója szerint a szlovák kormány szinte teljesen figyelmen kívül hagyja ezt az értékelést, ezért sürgeti, hogy az illetékesek vegyék komolyan a benne foglaltakat.

A legtöbb hiányosságot a törvényalkotási folyamatban észlelték. Sok esetben különösebb megokolás nélkül rövidített eljárásban fogadtak el törvénymódosításokat.

Veszélyezteti a sajtószabadságot a közmédiák előfizetési díjának eltörlése is, mivel ezzel teljesen az állami támogatásokra szorulnak és így kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

A Via Iuris szorosan együttműködik a Soros György által is támogatott Civil Liberties Union for Europe szerveződéssel, amelynek Balázs Dénes magyarországi liberális aktivista az ügyvezető igazgatója.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.