2023. május 9., 12:47

Már csak három név hiányzik a kirakósból, mutatjuk a miniszterek listáját

Eduard Heger lemondása után, a történelem során először lesz hivatalnokkormánya Szlovákiának. A mai nap folyamán Ódor Lajos elfogadta az államfő felkérését a miniszterelnöki posztra. A miniszterek személyét illetően azonban még vannak találgatások. Sőt, előfordul, hogy egyik napról a másikra változik a helyzet.

szlovák kormányhivatal
Fotó: TASR

A tvnoviny sk portál értesülései szerint a védelmi tárcát Martin Sklenár irányítaná, aki jelenleg a védelmi politika főosztályt vezeti a tárcánál. A külügy élére, Eduard Heger jelenlegi külügyi tanácsadója, Miroslav Wlachovský kerülhet, aki a múltban a Dán Királyságban volt nagykövet.

A pénzügyminisztérium élére a Nemzeti Bank vezető közgazdásza és a gazdasági és monetáris elemzések osztályának vezetője, Horváth Mihály kerülhet.

Az Aktuality.sk portál értesülései szerint Ivan Šimko foglalhatja el a belügyminiszteri széket, aki egyszer már állt a tárca élén 2001 májusa és 2002 októbere között. A Dzurinda-kormány idején védelmi miniszter is volt.

Veronika Remišová helyére a Beruházási, Regionális Fejlesztési és Informatizálási Minisztérium élén Lívia Vašáková, a kormányhivatal helyreállítási tervért felelős részlegének főigazgatója kerülhet.

Államtitkárokból is lesznek miniszterek

Több tárcát is az államtitkára vesz át. Az egészségügyi minisztériumot állítólag Michal Palkovič, a munkaügyi tárcát Soňa Gaborčáková veszi át. Karel Hirman helyére a gazdasági minisztérium élén Peter Švec kerülhet, a mezőgazdasági tárcát pedig valószínűleg Martin Kováč veszi át.

Jana Dubovcová korábbi ombudsman lehet az igazságügyi miniszter. Korábban parlamenti képviselő is volt. A hivatalnokkormány utolsó ismert neve Barczi Gyuláé, akinek a kulturális tárcát kellene vezetnie. Barczi művészettörténész és teoretikus, valamint törvényszéki szakértő a műalkotások területén. A Szlovák Nemzeti Galéria honlapja szerint a pozsonyi SOGA aukciós társaságnál dolgozik.

Egyelőre nem tudni, kik foglalják el az oktatási, közlekedési és környezetvédelmi miniszteri székeket. Zuzana Čaputovának május 15-én, hétfőn kell bejelentenie a hivatalnokkormány teljes összetételét.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.