2021. július 9., 18:22

Makó többször találkozott Ficóval, sőt...

Ľudovít Makó, a Pénzügyi Igazgatóság bűnügyi osztályának volt vezetője tavaly többször találkozott Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével, aki különféle feladatokkal bízta meg. Makó újságíróknak beszélt erről a bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróságon, ahol a Júdás-ügy tárgyalásán hallgatták meg.

Ľudovít Makó
Fotó: TASR

„Ha nem tart szavahihető tanúnak és embernek, akkor adódik a kérdés, miért találkozott velem többször még tavaly nyáron is, és miért bízott meg különféle feladatokkal” - mondta Makó.

Fico akkor már ellenzéki politikus volt, és már nem Makó vezette a bűnügyi osztályt, de Fico információkat akart tőle.

„Hogy pontosan mit, arról nem beszélhetek” - jelentette ki Makó, hozzátéve, hogy ezekről a találkozókról „valahol máshol” már beszélt, többször vallomást tett róluk. Azt is elárulta, korábban is sokszor találkozott Ficóval. Azt visszautasította, hogy a hatóságok nyomást gyakoroltak rá vagy befolyásolták a vallomástételét.

Makó pénteken Peter G. volt SIS-alkalmazott és Ladislav V. korrupciós ügyében tanúskodott a bíróságon. A vád szerint kenőpénz fejében elintézték, hogy a Pénzügyi Igazgatóság ne zárolja tovább egy kereskedelmi társaság vagyonát. Makó azt állítja, a cég tulajdonosától értesült a csúszópénz átadásáról. Makót Boris Beňa, az SIS volt igazgatóhelyettese kérte meg, hogy segítsen a cégnek. 

Beňa az ügyben már vádalkut kötött és beismerő vallomást tett. A bíróság tegnap tanúként hallgatta meg Peter G. csütörtöki (július 8.) vallomásával kapcsolatban, mely szerint csupán szolgálati feladatai végzése közben találkozott a cég vezetőjével, Beňa azt mondta, „a vádlottnak jogában áll különféle dolgokat kitalálni, és jogában áll azt mondani, hogy hamisan tanúskodtam”.
 

Megosztás
Címkék