2021. április 26., 09:47

Májusban egymillió Pfizer vakcina érkezik. Masszív oltási kampányba kezd az állam

Májustól felgyorsulhat a vakcinák beadása Szlovákiában.

Fotó: TASR/AP

A Pfizer/BioNTech cég áprilisban mintegy 350 ezer vakcinát küldött Szlovákiába, májusban már egymillió vakcinát szállítanak, júniusban pedig újabb egymilló adag oltóanyagot küldenek.

Eddig a vakcinák hiánya korlátozta a szlovákiai oltási programot, ha ezek a szállítmányok megérkeznek, rendkívüli ütemben felgyorsulhat a vakcinák beadása Szlovákiában

- állapítja meg a HNOnline összefoglalója.

Van is mit behozni, hiszen az ország az Unió sereghajtói között van a legveszélyeztetettebb korcsoportok átoltottságában. A hatvanéveseknek mindössze harmada kapta meg eddig legalább az első védőoltást - ez mintegy 170 ezer embert jelent. További mintegy 70 ezer 60-69 év közötti regisztrált várakozik a vakcinára.

A hetvenesek körében sincs ok dicsekvésre, a korcsoport mintegy 60 százalékát sikerült eddig beoltani, még rosszabb a helyzet a nyolcvan fölöttiek körében, ahol az átoltottság 50 százalék körül van.

Az állam májustól masszív oltási kampányba kezd, hogy meggyőzze a hezitálókat a vakcina beadásának fontosságáról.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője arról beszélt, a következő napokban a nyugdíjasoknak postai úton egy tájékoztató röplapot küldenek, amelyben az oltás előnyeire hívják fel a figyelmet.

Ahogy arról korábban már mi is hírt adtunk, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter bevezetné,

amennyiben egy 18 év feletti személynek sikerül meggyőzni egy 70 év feletti még nem beoltott idős embert, kora ellenére ő is jogosulttá válna az oltásra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.