2021. április 23., 14:24

Ha egy 40 év alatti rábírja az idős ismerősét, ő is megkapja a vakcinát. Így növelnék az oltakozási kedvet

Erről Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter beszélt.

Fotó: Virsinszky Tamás
Oltásra várakozók a rimaszombati oltóközpont előtt

A tárcavezető a HNOnline megkeresésére elmondta, szeretnék növelni az idősek körében az oltakozási hajlandóságot. Ahogy arról mi is hírt adtunk, Szlovákia uniós összevetésben az idősek átoltottsága tekintetében elmarad az átlagtól.

Szakértők arra figyelmeztetnek, ha a nem sikerül a felnőtt népesség nyolcvan százalékát átoltani, az őszi hónapokban a tavaszinál is pusztítóbb erővel jelentkezhet a koronavírus-járvány újabb hulláma.

Lengvarský egyelőre a hatvan év felettiek körében mutatkozó alacsonyabb oltási hajlandóság ellenére sem engedélyezné, hogy a fiatalabb korosztályokat oltsák a Pfizer vakcinájával. A miniszter azonban hozzátette, a kérdésben heteken belül döntést kell hozni.

Mérlegelik, hogy az európai gyógyszerhatóság által egyelőre nem regisztrált Szputnyik vakcinával is meginduljon az oltás Szlovákiában, a tárca várakozásai szerint sok idős ember éppen erre vár.

Mindemellett egy váratlan lépéssel is készül az egészségügyi minisztérium, hogy a leginkább veszélyeztetett időseket rávegye az oltásra.

A tárca tervei szerint, ha egy 18 év feletti személynek sikerül meggyőzni egy 70 év feletti még nem beoltott idős embert, kora ellenére ő is jogosulttá válna az oltásra. Lengvarský szerint akár már a jövő héten is átültethető lenne a gyakorlatba a javaslat.

Jelenleg a hatvan felettiek a Pfizer vakcinájára jogosultak, az ennél fiatalabbak pedig az AstraZeneca vakcináját kaphatják. Hogy ez a stratégia változni fog-e, egyelőre nem világos, de beszédes adat, hogy amíg ebben a hónapban 350 ezer Pfizer vakcina érkezett Szlovákiába, addig májusban már egymillió adagot várunk.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.