Majdnem hatszázezren kérik a választási időszak lerövidítését

Frissítve: 11:06
2021. május 3., 10:38
Matus Tibor

A köztársasági elnök hivatala átvette a petíciós íveket, amelyekben az aláírók kérik a választási időszak lerövidítését. A Petíciós Bizottság megköszönte a 585 816 aláírónak a kezdeményezés támogatását, illetve az aktivistáknak a segítséget az aláírások összegyűjtésben. A petíciót az ellenzéki Smer-SD és a parlamenten kívüli Hlas-SD kezdeményezte, a szintén parlamenten kívüli SNS csatlakozásával.

Hlas SD referendum
Fotó: TASR

A Bizottság nem mindennapinak értékelte, hogy ezt a kezdeményezést majdnem hatszázezren  támogatták, ami egyben jelzi a társadalom elégedetlenségét a jelenlegi kormányzattal.

A hatszázezer nem kevés, de tudatában vannak, hogy az esetleges népszavazás sikeréhez jóval több kell.

A következő lépés innentől a köztársasági elnöké.

A köztársasági elnök hivatala tehát átvette az íveket, most következik az aláírások ellenőrzése, mintegy 50 alkalmazott bevonásával. Martin Strižinec szóvivő elmondása szerint Zuzana Čaputová mélyen tiszteli a petíció intézményét, ezért ígérik, hogy felelősségteljesen állnak az egész folyamathoz.

Az aláírások ellenőrzése után fog a köztársasági elnök nyilatkozni a következő lépésekről. 

A köztársasági elnöknek az aláírások benyújtásától számított 30 napon belül ki kell hirdetnie a népszavazást. A népszavazás kiírásához legalább 350 000 állampolgár aláírása szükséges. Ha az elnök népszavazás ügyében kérdéssel fordul a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságához, akkor 60 napon belül kell döntést hoznia. A népszavazásra legkésőbb a kihirdetését követő 90 napon belül sor kerül.

Kövesse facebook oldalunkat is!