2020. március 21., 07:44
Frissítve: 21:23

Hivatalba lépett az új kormány: Matovič azt ígéri, nem fogják sarokba állítani a kisebbségeket

Igor Matovič átvette a kormányzást.

Igor Matovič, Peter Pellegrini
Fotó: TASR

Igor Matovič hivatalosan is átvette a kormányfői feladatokat Peter Pellegrinitől.

Matovič nyitott kormányzást ígért, azt, hogy az emberekkel közösen, az emberekért végzi majd munkáját az új kormány. Peter Pellegrini sok erőt kívánt a kormányzáshoz, majd felajánlotta segítségét szükség esetére.

Az átvétel után első ülését tartja a ma kinevezett kormány, ennek során az államtitkárokat nevezik ki, valamint a válságstáb jelentését ismerik meg. Az első kormányülés után veszik át az új miniszterek elődjeiktől tárcáikat.

Összefogás Mozgalom: történelmi lehetőség az új kormány előtt

"Szlovákia új kormánya rendkívül kritikus időszakban veszi át az ország irányítását. Meg kell védenie a lakosság egészségét, majd talpra kell állítania az ország gazdaságát. A Magyar Közösségi Összefogás ehhez sok szerencsét és erőt kíván az új kormány minisztereinek! Az új kabinetnek ezen kívül számos területen lesz teendője. Az ország rövid történetének egyik legkorruptabb és legkritikusabban értékelt kormánykoalíciójától veszi át a hatalmat. Vissza kell állítania az igazságszolgáltatásba, a rendőrségbe és a politikai vezetésbe vetett bizalmat, úgy, hogy most elsődlegesen egy „külső ellenséggel” kell megküzdenie. Fontos, hogy az új kormány a kisebbségi közösségek fejlődésére is gondoljon, valamint az elhanyagolt régiók, közte Dél-Szlovákia fejlesztésére. Az Összefogás konstruktív ellenzékként ehhez kínált 14 pontot a leendő kormányprogramba." – áll a párt portálunkhoz eljuttatott közleményében.

Egy ideig Sulík lesz a külügyminiszter

Mivel az SaS miniszter-jelöltje, Ivan Korčok az Egyesült Államokban ragadt, egyelőre Richard Sulík pártelnöké a tárca.

Érdekes és olykor meghökkentő tények az új kormányról

Bővebben ITT >>>

Čaputová: Most nem a hatalmat, hanem a felelősséget veszik át

Zuzana Čaputová gratulált a kinevezésekhez, majd kiemelte, munkás és felelősséggel teli időszakban veszik át a kormány a feladatokat.

A kölcsönös bizalom, amely alapján önök megkapták ezeket a funkciókat. Az önök dolga védeni és segíteni az állampolgárokat. Mindannyiunk számára az a kérdés, hogy mit tudunk tenni a jelenlegi helyzetben, erre kell mindannyiunknak választ adnunk. Remélem, hogy évek múlva azt mondhatjuk, hogy 2020 márciusában olyan kormány lépett hatalomra, amely tagjai sokat tettek az ország jövőéjért.”

- mondta a köztársasági elnök köszöntőjében.

Matovič nem fogjuk sarokba állítani a nemzetiségeket

Igor Matovič beszédében megköszönte, hogy Zuzana Čaputová bizalmat szavazott nekik, egyben megköszönte a partnereknek a megegyezés lehetőségét.

„Olyan országot szeretnénk, amelyben mindenki egyenlő.”

Olyan országot, amelyben a nemzeti kisebbségeket sem fogjuk a sarokba állítani csak azért, mert az édesanyjuk más nyelvre tanította őket.

Mindig igazat akarunk mondani, mindent az emberekért tenni. Nem tudjuk, meddig tart ez a mostani helyzet, és milyen következményei lesznek, de együtt megyünk a harcba mindazokkal, akik ezekben a nehéz napokban is értünk, az ország állampolgáraiért dolgoznak” - mondta az újonnan kinevezett kormányfő, Igor Matovič.

Matovic, új kormány
Fotó:  TASR
Átvette kinevezését az új kormány

Igor Matovič ezekben a percekben vette át a miniszterelnöki megbízását, majd átadta Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek a kormány jelöltjeinek listáját. Az új kormány tagjait egyenként szólítják, majd írják alá a kinevezésükről szóló dekrétumot.

kinevezés
Fotó:  Facebook

Félórás késéssel írták alá a koalíciós szerződést a választásokon győztes pártok. Igor Matovič a késést azzal magyarázta, hogy elaludt.

"Nem beszédeket várnak tőlünk az emberek, hanem tetteket"

A pártok vezetői a TASR hírügynökségnek nyilatkoztak a koalíciós szerződés aláírása után.

Matovič: „Köszönöm a minket, a négy koalíciós pártot támogató emberek bizalmát, mi olyan országot szeretnénk, amelyre a lakosok büszkék lehetnek.”

Remišová: „Nehéz időket élünk, máshogy látjuk a dolgokat, de elköteleztük magunkat amellett, hogy közösen tegyünk az országért. Hiszek abban, hogy közösen sikerül a jelenlegi helyzetet is oldanunk.”

Kollár:

„Nem beszédeket várnak tőlünk az emberek, hanem tetteket. Mi pedig ilyen értelemben akarjuk végezni a munkánkat.”

Sulík: „Olyan országot szeretnénk, amelyben öröm élni, vállalkozni - függetlenül, hogy keleten vagy nyugaton, északon vagy délen élőkről van szó.”

Aláírták a koalíciós szerződést

Szombaton, röviddel dél előtt a koalíciót alkotó négy párt részéről az OĽaNO elnöke, Igor Matovič, a Sme rodina elnöke, Boris Kollár, az SaS elnöke, Richard Sulík és a Za ľudí alelnöke, Veronika Remišová aláírta a koalíciós szerződést.

aláírták
Fotó:  TASR
Korábban írtuk:

A mai napon Igor Matovič kormánya váltja Peter Pellegrini kabinetjét, miután a leköszönő kormány tegnap beadta lemondását.

Matovič a kormányfői hivatalt délután egy órakor veszi át Pellegrinitől, majd rögtön összeül az új kormány. Ezt követően az új miniszterek is átveszik a tárcák vezetését.

Igor Matovič miniszterelnökként első ízben, legalábbis a tervek szerint, 15:40-kor áll a sajtó nyilvánossága elé.

A felálló kabinet alkotmányos többséggel rendelkezik a törvényhozásban. A legerősebb párt, az OĽaNO az új kormányban a kormányfővel együtt nyolc miniszteri széket tölt be, a Sme rodina és az SaS 3-3, a Za ľudí két szaktárcát irányít majd.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!