2021. június 15., 10:21

Ma döntenek Roman Mikulec visszahívásáról

Elkezdődött a parlamentben az a rendkívüli ülés, amelyen az ellenzék javaslatára Roman Mikulec belügyminiszter visszahívásáról döntenek a képviselők.

Roman Mikulec
Fotó: TASR

A Smer-SD azért kezdeményezte Mikulec visszahívását, mert szerintük több bűnügy kivizsgálása során egy bizonyos csoport befolyásolta a vizsgálatok menetét.

A bizalmatlansági indítvány indoklásában az ellenzék arról ír, hogy folyamatban lévő büntetőeljárásokban együttműködő személyeket kerestek meg további együttműködés érdekében. Ennek célja olyan tanúvallomások elérése előre megszabott emberek ellen, akiket így bíróság elé lehet állítani.

Fennáll a gyanú, hogy ezek a tevékenységek valós veszélyt jelentenek az államérdekekre, gazdasági érdekekre, illetve az állam alkotmányos pillérieire

- jelentették ki az ellenzéki képviselők.

A Smer-SD szerint a kérdések a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) jelentése alapján merültek fel.

A kormány ugyanakkor teljes mértékben támogatja a miniszter reformtörekvéseit.

A bizalmatlansági indítvány előterjesztőinek lépésére úgy tekint, mint egy hisztérikus próbálkozásra, mellyel el akarják terelni a figyelmet az előző kormányok botrányos ügyeiről. A depolitizált bűnüldöző szervek éppen ezeket az ügyeket leplezik le - áll a kormány hétfői nyilatkozatában.

Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője, valamint a párt parlamenti képviselője, Adriana Pčolinská viszont már jelezték, hogy nem támogatják Mikulecet,

mivel nem bíznak benne. Eduard Heger kormányfő ugyanakkor elmondta, hogy amennyiben a kormánykoalíció képviselői támogatják az ellenzéki javaslatot, azt a koalíciós szerződés megszegésének tekinti.

Megosztás
Címkék