2024. március 23., 22:00

Korčok nyerte az első fordulót Pellegrini előtt, Forró a negyedik - HÍRFOLYAM

Folyamatosan frissülő hírfolyamunkban nemcsak a választási eredményeket követheti, helyszíni tudósítóink beviszik a kulisszák mögé. Töltse a választási estét a Ma7-tel, velünk nem marad le semmiről!

korcok
Fotó: TASR
  • Az államfőjelöltek eredményének alakulását alábbi cikkünkben folyamatosan nyomon követheti.
  • Ha arra kíváncsi, az Ön járásában, megyéjében hogyan szerepeltek a jelöltek, az alábbi cikkre kattintson.
1:10

Kedves olvasóink, köszönjük egész napos kitartó figyelmüket. Vasárnap az eredmények részletes elemzésével jelentkezünk. Visszavárjuk Önöket!

1:08

Zárjuk a napot a 99,86%-os feldolgozottsági adattal

Ivan Korčok 42,44 százalékkal (953 921 szavazat) vezet, Peter Pellegrini 37,07 százalékkal (833 223 szavazat) a dobogó második helyére ért fel, Štefan Harabin 11,74 százalékkal (264 019 szavazat) lett harmadik. Forró Krisztián a negyedik helyen végzett 2,91 százalékkal (65 572 szavazat).

1:02

Korčok: Éles kampányra számítok, tovább kell mozgósítani

Ivan Korčok megköszönte az ország minden állampolgárának és a politikai pártoknak a támogatást. Kihangsúlyozta, a második kör nem lesz egyszerű, mivel azokat a csalódott koalíciós szavazókat is szeretné megszólítani, akiket az első fordulóban nem sikerült. "Bevallom, ezeket a szavazókat nem sikerült meggyőznöm, de hiszem, hogy a második körben sikerül azokat a szavazókat is az urnák elé vinni, akik nem értenek egyet a kormány azon döntéseivel, melyek elszigetelik az országot és nem demokratikusak" Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, szeretné megszólítani a magyar közösséget is. Számára fontos, hogy a nemzeti közösségek is otthon érezhessék magukat, megtartsák indentitásukat és szabadon használhassák anyanyelvüket. Čaputovához hasonlóan neki is sikerült megtanulnia a köszönöm szépen kifejezést, és magyarul azt is hozzátette, hogy kellemesen meglepődött. "Nagyon fáj, hogy magyarellenesnek állítottak be, de aki ismer engem, az tudja, hogy nagyon is értékelem a magyar közösséget. A magyarok, és a magyar pártok a múltban hozzájárultak ahhoz, hogy Szlovákia belépjen az Európai Unióba és a NATO-ba. A kisebbségi törvényt is támogatni fogom." - fogalmazott. Ugyanúgy számít a keresztények és konzervatívok szavazataira is, megköszönte a KDH-nak, hogy támogatták őt. Korčok éles és durva kampányra számít, fel van készülve arra, hogy Pellegrini táborából támadás éri - jelentette helyszíni tudósítónk az első fordulóban győztes jelölt eseményzáró sajtótájékoztatójáról.

0:57

Hangszínváltás Pellegrini főhadiszállásán

Az Auspic étteremben rendezett eredményváró légköre a növekvő feldolgozottsággal kihűlni látszott, bár sokan csak átmeneti megingásnak vélték, hogy Ivan Korčok átvette a vezetést. A két jelölt közötti különbség viszont nem hogy csökkent volna, hanem inkább nőtt, így a végső eredményt váró jelenlevő politikusok hangszínt váltottak és immár azt hangoztatták, hogy az első forduló fő célja, a továbbjutás teljesült és ezzel mindannyian elégedettek. Ez tükröződött vissza azután Peter Pellegrini eseményzáró sajtótájékoztatóján is, amelyen csalódottságát professzionális módon leplezve beszélt arról, hogy az igazi küzdelem csak most kezdődik, s hangsúlyozta, hogy a szuverenista álláspont további képviselőire, elsősorban Štefan Harabinra leadott szavazatok vélhetően nála kötnek ki, így a második körben győzelem várható. Nem felejtette el kiemelni Forró Krisztián eredményét sem, s kilátásba helyezte, hogy a Magyar Szövetség jelöltjével is találkozni fog. Újságírói kérdésre, hogy személyesen csalódott-e, profi politikus módján kizárta ezt, de aki jobban megfigyelte a záró sajtótájékoztatón szónokló Peter Pellegrini arckifejezését, láthatta, hogy a koraesti nyilatkozatok csillogó szemű jelöltje elvesztette derűs jókedvét - jelentette tudósítónk.

0:45

99,51%-os feldolgozottság

Korčok előnye öt százalék fölé nőtt, Forró 2,93 százalékon (65 412 szavazat).

0:40

Forró értékelt

Forró Krisztián a negyedik helyet olyan eredménynek tartja, amely jó arra, hogy láttassa a felvidéki magyar közösséget, a Komáromi és a Dunaszerdahelyi járásban kapta a legtöbb szavazatot. A Magyar Szövetség párt tagjai a sajtótájékoztatót követően folytatják az elnökségi ülést, ahol megbeszélik a következő időszak stratégiáját. A tárgyalások eredményeit holnap közlik. Forró Krisztián hangsúlyozta, mindenképpen elmegy majd választani a második körben. Személy szerint magasabb részvételt várt az első körben. Az eredmények értékelésének fényében kell majd felkészülni az európa parlamenti választásokra, lát még tartalékokat a a felvidéki magyar közösségben. 

Berényi József, Nagyszombat megye első alelnöke, a Magyar Szövetség elnökségének tagja, a Magyar Szövetség európai parlamenti listavezetője kameránk előtt értékelte a választási eredményeket. Beszélt arról is, miként és miért mozgósítható még a felvidéki magyar közösség az EP-választások előtt.  Hozzátette, a párt tárgyalásokat folytat a további stratégiákról és arról, esetlegesen kit támogathatnak az államfőválasztás második körében.  

0:30

Ez már majdnem végeredmény

99,15%-os feldolgozottságnál Korčok közel öt százalékkal vezet Pellegrini előtt, Forró 2,95 százalékon áll (65 361 szavazat)

0:21

98,43 % a feldolgozottság

Négy és fél százalékkal vezet Korčok, Forró 2,99 százalékon.

0:13

Feldolgozottság: 96,83%

Korčok 41,71 százalékon, Pellegrini 37,53 százalékkal követi. Forró 3,05 százalékon áll.

0:11

Forró Krisztián tart sajtótájékoztatót

0:05

Növekszik Korčok előnye

A szavazatok 94,1 százalékát számolták össze, Korčok három százalék fölé növelte előnyét Pellegrinivel szemben. Forró Krisztián 3,16 százalékon áll.

23:58

A részvételi arány jelen feldolgozottság mellett 50,86%-os

Nagyon úgy tűnik, Pozsony és a nagyvárosok húzzák be az első fordulót Korčoknak.

23:49

Feldolgozottság: 90,77%

Közel két százalékkal vezet Korčok Pellegrini előtt, Forró 3,3 százalékon (63 068 szavazat).

23:39

85,61%-os feldolgozottságnál Korčok átvette a vezetést

Forró 3,55 százalékon.

23:35

Galántán, Forró Krisztián eredményváróján jó a hangulat

Az összegyűltek örülnek a négy százalék körüli részeredményeknek. Forró Krisztián jelenleg az elnökséggel ülésezik. A rendezvényre folyamatosan érkeznek a vendégek. A politikai élet tisztviselőin kívül a felvidéki zenei élet képviselői is jelen vannak, például Zsapka Attila és Szarka Tamás. Megérkezett Csenger Tibor és Berényi József is. Bárdos Gyula volt államfő-jelölt háláját fejezte ki Forró Krisztián felé, amiért a felvidéki magyar közösség érdekében vállalta ez a "magányos" műfajú megmérettetést - számolt be a helyszínről tudósítónk.

23:33

Pellegrini: Emberből vagyok én is

Peter Pellegrini az Auspic étteremben összegyűlt újságíróknak megvallotta, hogy, bár már jó régen van a nagypolitikában, a köztársaságielnök-választás különbözik a többi választástól, amiben eddig részt vett, hiszen itt már nem pártok, szervezetek vesznek részt, hanem minden szinte kizárólag az egyes jelölteken múlik a siker vagy a sikertelenség, s hozzátette, bár profiként nem szabad, hogy az érzelmek vezéreljék, természetesen őt sem tudja magát függetleníteni a kampány atmoszférájától, hiszen ő is csak emberből van.

Videófájl
23:30

76,54%-re emelkedett a feldolgozottság

Két százalékon belül Pellegrini és Korčok, Forró 3,89%-on.

23:25

Korčok: Sokkal többet kínálok mint Pellegrini, a béke nem elég, modern Szlovákiára van szükség

Ivan Korčok sajtótájékoztatójában megköszönte a választók bizalmát, és mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vett a választáson. Bízik abban, hogy a második fordulóban még jobban sikerül mozgósítani, minél több szavazót szeretne megszólítani.

"Minden állampolgár államfője szeretnék lenni, az ellenzék, és a kormánykoalíció szavazóit is szeretném megszólítani, nem célom a társadalom megosztása. A kormánykoalíció szavazói is csalódottak a kormányban, Peter Pellegrini pedig csak egy újabb funkciót szeretne betölteni az esetleges államfői tisztségével. A béke nem elég, én nem olyan békét ajánlok, mint Pellegrini. Fejlődést kínálok, azt szeretném, hogy Szlovákia egy modern és fejlett országgá váljon, mely felzárkózik a többi sikeres európai államhoz"

Újságírói kérdésre, mennyire szeretné megszólítani Harabin szavazóit, elmondta, őket is megszólítja, mert ők is csalódottak a jelenlegi kormánykoalícióban, amelyet Peter Pellegrini képvisel. Arra a kérdésre már nem jutott idő, hogy a második körben hogyan szeretné megszólítani a magyar közösséget, de amint lehetőség lesz rá, feltesszük neki - jelenti tudósítónk.

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor
23:19

A feldolgozottság már közel 64%-os

Pellegrini és Korčok között már kevesebb mint 4 százalék a különbség, Forró 4,2 százalékon áll.

23:15

Matovič 2%-os választási eredményre számít

Igor Matovič, a Slovensko elnöke úgy véli, körülbelül 2%-os eredményt ér el az államfőválasztáson. A közösségi hálón azt írta, nem az volt a célja, hogy nyerjen, és nulla eurót költött kampányra. „Nem az volt a célom, hogy nyerjek, hanem hogy lehetőséget adjak a választásra olyan embereknek is, akik nem is akartak elmenni szavazni. Hogy mégis elmentek, azzal teljesült a célkitűzésem” – jegyezte meg Matovič. (TASR)

23:13

A Komáromi és a Dunaszerdahelyi járásban Forró Krisztián áll az élen

A fővárost, a Vág-mentét, a KDH északi hagyományos bázisát és Kassát Korčok viszi. A legtöbb járásban Pellegrini vezet.

23:10

A szavazatok közel felét összeszámolták

Zárul az olló Pellegrini és Korčok között, Forró negyedik 4,66 százalékos eredménnyel.

23:08

A részvételi arány némileg elmarad az öt évvel ezelőttitől

Jelen feldolgozottság mellett a választók 47,47%-a járult urnákhoz.

22:59

Gyorsan számolják a szavazatokat

32,6 százalékos feldolgozottságnál Korčok zárkózik Pellegrinire, Forró változatlanul negyedik. A magyar jelölt 5,5 százalékon áll.

22:56

Pellegrini a második körben számít Forró Krisztián szavazóira is

A koalíció államfőjelöltje ezt a Markíza televíziónak nyilatkozta ez első eredmények ismeretében.

22:51

18,57 százalékra ugrott a feldolgozottság, Forró változatlanul a negyedik

A magyar jelölt közel hét százalékon áll. A sorrend a dobogón változatlan: Pellegrini magabiztosan vezet, Korčok és Harabin követi.

22:45

Jelen állás szerint Forró Krisztián vezet a Nagyszombati kerületben

A magyar jelölt élen áll a Dunaszerdahelyi, a Komáromi, az Érsekújvári és a Tőketerebesi járásban.

22:42

Megjöttek az első adatok, Forró 10 százalékon

7,1 százalék a feldolgozottság. A sorrend Pellegrini, Korčok, Harabin, Forró. Akár lefújhatnák a meccset...

22:36

Eközben Forró Krisztián eredményváróján

A galántai Pázmány-házban már gyülekeznek az eredményvárón a politikusok. Megérkezett Balogh Csaba pozsonyi magyar nagykövet is. Jelen van többek között Patasi Ilona, az Szlovákiai Agrárkamara elnöke, Viola Miklós, Agócs Gergely, Bíró László pártigazgató, Klenovics Gábor, Duray Rezső. A Magyar Szövetség elnöksége rövid egyeztetésre készül a sajtótájékoztató előtt. A hangulat nyugodt - jelenti tudósítónk.

balogh csaba
Fotó:  Szomolai Andrea
22:30

Vége a moratóriumnak

A Statisztikai Hivatal megkezdi az adatközlést. Indul a választási éjszaka legizgalmasabb része.

22:24

A Szenci járásban zavartalanul zajlott az államfőválasztás, 55 százalék körüli részvétellel.

22:17

Már zajlik a szavazatok összesítése

Két szavazókörben eközben még tart a voksolás. Szűk negyedóra és érkeznek az első adatok...

22:09

Korčok bízik a pozitív folytatásban

Ivan Korčok üdvözölte a sajtó munkatársait, hangsúlyozta, hosszú és fárasztó kampány után van. Egyrészt megkönnyebbült, másrészt pedig izgatottan várja az eredményt. Bízik a pozitív folytatásban, emiatt izgatottan várja a második fordulót.

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor
22:06

Forró Krisztián, a Magyar Szövetség államfőjelöltje megérkezett a galántai eredményváró helyszínére, a Pázmány-házba - jelenti helyszíni tudósítónk.

forró
Fotó:  Szomolai Andrea
22:01

A szavazás ugyan országosan lezárult, de ahogy arról már korábban hírt adtunk, a napközbeni incidensek miatt az urnazárás két szavazókörben kitolódik. Emiatt a kampánycsend is meghosszabbodik, az első eredményeket 22:30 után teszi majd közzé a Statisztikai Hivatal.

22:00

Lezárult a szavazás, hamarosan érkeznek az első részeredmények. Ha velünk tart, garantáltan nem marad le semmiről! A Statisztikai Hivatallal együttműködve a választási eredményeket folyamatosan frissítjük. Helyszíni tudósítóink jelen vannak az egyetlen magyar jelölt, Forró Krisztián és a második körbe jutásra esélyes két szlovák aspiráns, Peter Pellegrini és Ivan Korčok eredményváróján. Ha a nap eddigi történéseire kíváncsi, minden információt megtalál alábbi hírfolyamunkban.

Szép választási estét, kezdünk!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.