cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. március 23., 07:00
Frissítve: már. 23. 22:00

Államfőt választunk: alacsony részvétel, meghosszabbított kampánycsend – HÍRFOLYAM

A kampánycsend és a választás vége fél órával kitolódik két választóhelyiségben történt fennakadás miatt, így a részeredmények közlése is csak este fél tizenegykor kezdődik majd.

államfőválasztás 2024 - Martos
Fotó: TASR

21:59 - Zárulnak az urnák, új hírfolyamot nyitunk

Kedves olvasóink, a választási este legizgalmasabb részét új hírfolyamunkban követhetik. Tartsanak velünk!

21:55 - Megérkezett Ivan Korčok

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor

21:49 - Újabb politikusok Korčoknál

Ivan Korčok eredményvárójára megérkezett Juraj Šeliga (Demokrati) és Eduard Heger volt kormányfő is.

seliga
Fotó:  Hajtman Gábor

21:45 - Pellegrini rövid választási estében bízik

Videófájl

21:36 - Eközben Korčoknál

További politikusok érkeztek: Jaroslav Naď, a Demokrati elnöke és František Mikloško egykori politikus és államfőjelölt. Feltűnt Mikuláš Dzurinda is.

dzurinda
Fotó:  Hajtman Gábor

21:35 - Pellegrini már az Auspicban

Peter Pellegrini a jelzettnél korábban megérkezett választási eredményvárójának helyszínére, a pozsonyi Auspic étterembe. Ahogy elmondta, a választás következő menete, a szavazatszámlálás vélhetően gyorsabb fordulatokat vesz, mint a parlamenti választásoknál, hiszen itt jóval kevesebb az induló. Röviden elmondta azt is, hogy a támogatóit a második forduló után keresi majd fel, és nem várja azt, hogy már az első fordulóban eldőlne a verseny.

Videófájl

Miután visszavonult a politikusok részére fenntartott részbe, még röviden tiszteletetét tette a még nagyobbra duzzadt újságirói kör előtt és kijelentette, hogy most még a szeptemberi választásokon látottnál is nagyobb számban jelentek meg eredményvárójukon a sajtó képviselői.

pelle
Fotó:  Somogyi Szilárd

21:33 - KDH-s vendég Korčoknál

Martina Holečková, a KDH parlamenti képviselője is megérkezett az eredmenyváróra - szúrta ki helyszíni tudósítónk.

KDH
Fotó:  Hajtman Gábor

21:28 - Gömörben is alacsony a választási kedv

21:22 - Esti pozsonyi helyzetkép

Továbbra is békésen, problémák és incidensek nélkül zajlik az álamfőválasztás Pozsony legnagyobb városrészeiben. „A választás minden körzetben békésen zajlik, panaszt, incidenst nem regisztrálunk” – mondta Mária Halašková, Pozsonyligetfalu szóvivője.

Kora estére a választói részvétel több mint 47 százalékot ért el, a legmagasabbat a Fialová utcai óvodában lévő választási helyiségben jegyezték fel, 62 százalékot. Kuriózumnak számít, hogy a 100 éves Ladislav, aki eddig egyetlen választást sem hagyott ki, szintén ott adta le a voksát.

A választás Pozsonyújvárosban is zökkenőmentesen zajlik, és a ruzsinói államfőválasztás is békésen zajlik. „Eddig minden rendben van” – mondta Tatiana Tóthová, a helyi önkormányzat kommunikációs osztályának igazgatója.

Hasonlóan békés a helyzet az Óvárosban is, ezt Martina Karmanová, az óvárosi önkormányzat kommunikációs osztályáról is megerősítette. Elmondása szerint lényegesen többen szavaztak napközben, amikor az idő is szép volt, jelenleg kevesebb a szavazó.

 „Egy óvárosi specifikum – a Chorvatska utcai Fogvatartási és Börtönbüntetés-végrehajtási Intézetben 139 (vádlott és elítélt) szavazó szavazott ma” – mondta Karmanová. Elmondása szerint azt is érdemes megemlíteni, hogy a fővárosi önkormányzatnál létrehozott 7-es választókörzetben délután 3 óráig több mint 500 választópolgár szavazott választási igazolvánnyal. (TASR)

21:16 - Korčok 23 órakor tart sajtótájékoztatót

Ivan Korčok várhatóan  21:30-kor érkezik meg a helyszínre, 23:00-kor tervezi az első sajtótájékoztatóját, melyben röviden értékeli a választás legfrissebb részeredményeit.

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor

21:11 - Hányan szavaztak a Losonci járásban?

Füleken 30-35 százalékos a részvételi arány, kivéve a városháza körzetében, ahol csupán 10 százalék. Ez azért is lehet, mert a városháza felújítás miatt zárva tart, ezért máshová helyezték át az ottani szavazó helyiséget. Erről azonban a város csak egy rövid szöveges tájékoztatót helyezett ki a városi hivatal bejáratára, ezért sokan nem tudták, hová kell menniük szavazni. A Fülek környéki falvak adatai azt mutatják, ahol jelentős roma kisebbség él, ott rendkívül alacsony a részvétel. Így Csákányházán, Síden és Bolgáromban csak a lakosok 10-15%-a járult az urnák elé. Ragyolcon, Bénán és Füleksávolyban 30%-os a részvétel. 

21:05 - Esti jelentés a Komáromi járásból

Este nyolc órai részvételi adatok a Komáromi járás településein:

Búcs: 37%, Megyercs: 34%, Gellér: 34%, Nagykeszi: 36%, Vágfüzes: 30,2%, Ímely: 34%, Izsa: 32,5%, Szentpéter: 40 %, Ógyalla: 40%, Lakszakállas: 29,7%

20:58 - Beindult az élet Pellegrini eredményváróján

Peter Pellegrini eredményváróját a patinás pozsonyi Duna-parti Auspic étteremben tartják. Míg a politikusok közül csak a korábbi kulturális miniszter, Ľubica Laššáková mutatta meg magát, a hazai, illetve a külfödi újságirók mintegy százfős csapata már felállította kameráit és fotóállványait. Bár a jelölt, Peter Pellegrini leghamarabb csak 21 és 22 óra közöttre jelezte előzetesen a megjelenését. Sok a cseh hang, ez mutatja, hogy Csehországban továbbra is az egyik fő érdekesség Szlovákia. 

A szervezők, tanultak a tavalyi szeptemberi előrehozott választások rossz tapasztalataiból, amikor az újságíróknak fűtetlen helyiségekben kellett fagyoskodniuk, most lángfűtők biztosítják az elviselhető melegebb hőmérsékletet. Sőt mintegy ráadásként olyan menüsorral kedveskednek a sajtó munkatársainak, ami elég ritka az ilyen eseményeken. Talán ezt ellensúlyozandó, a teremben több Peter Pellegrini-emléktárgyat is elhelyeztek az újságírók számára, bár eddig ezekből szinte alig fogyott - jelenti helyszíni tudósítónk.

lassakova
Fotó:  Somogyi Szilárd
Pelle
Fotó:  Somogyi Szilárd
pelle
Fotó:  Somogyi Szilárd

20:50 - Esti jelentés Párkányból és Érsekújvárból

Az urnazáráshoz közeledve Párkányban 35 százalék körüli a választáson részt vettek száma, Érsekújvárott pedig 42 százalék - jelentette tudósítónk.

20:45 - Részvétel a múltban és egy kérdőjel

2009: 43,63%, 2014: 43,40%, 2019: 48,74%, 2024: ?

Az adatok az államfőválasztás első fordulójára vonatkoznak...

20:40 - Már gyülekeznek Ivan Korčok eredményváróján

A vendégek között jelen van Ján Budaj korábbi környezetvédelmi miniszter és Michal Šimečka, a PS elnöke - jelenti a helyszínről tudósítónk.

korcok
Fotó:  Hajtman Gábor

20:32 - Részvételi adatok Nyitra megyéből

Egyelőre zavartalanul, problémamentesen zajlik a szavazás a Nyitrai, az Aranyosmaróti, a Komáromi és az Érsekújvári járásban  Ezt a helyi választási bizottságok erősítették meg. Eddig a 453 választókörzet egyikében sem adódtak jelentős problémák vagy incidensek. A nyitrai járásbeli választási bizottság, amelyhez az Aranyosmaróti járás is hozzátartozik, magas részvételi arányról beszél. A bizottsági tagok szerint egyes választókörzetekben a választásra jogosult személyek több mint fele már a délutáni órákban leadta a voksát. A Komáromi járásban – a részvételi arányt tekintve – viszonylag nagyok a különbségek az egyes községek között. A legnagyobb szavazókedv a járási székhelyen van. Az érsekújvári választási bizottság tapasztalata azonban egészen más. Eddig a falvakban mutatkozik nagyobb szavazókedv – erősítette meg Róbert Učeň bizottsági tag. (TASR)

választás
Fotó:  TASR

20:19 - Ha éppen választani készül...

...jól jöhet néhány tudnivaló, mire figyeljen a szavazásnál. A beágyazott cikkünkből minden lényeges információt megtudhat, és még a választóhelyiségbe is odaér zárásig. 

20:10 - Így szavaztunk öt éve

Amíg még várunk a mai választás eredményeire, érdemes felidézni, hogyan alakult a szavazás öt évvel ezelőtt. Ha van kedve statisztikákat böngészni, amíg beindul a mai adatdömping, kattintson IDE!

20:00 - Még két óra urnazárásig

A beérkező információk szerint a déli járásokban alacsonynak mondható a választói érdeklődés az elnökválasztás első fordulójában. Aki még nem szavazott, 22 óráig megteheti, a meteorológusok szerint a viharos szél is enyhül a szavazás utolsó óráira. Aki pedig már leadta a voksát, és szeretné minél hamarabb megismerni az eredményeket, már ne is menjen sehova. 22:30-tól, ahogy a Statisztikai Hivatal elkezdi az adatközlést, a részeredményeket a Ma7-en első kézből követheti.

Államfőválasztás 2024
Fotó:  Bodó Károly

19:54 - Nagyon alacsony a részvétel a kassai Luník IX-en

Két szavazókörben összesen mintegy 4550 választásra jogosult állampolgárt tartanak nyilván. A voksolás két szavazóhelyiségben zajlik, a helyi közösségi házban. Csak kevés választópolgár ment el szavazni. A Luník IX arról ismert, hogy - az önkormányzati választást kivéve - általában alacsony a részbételi arány a lakótelepen. Öt évvel ezelőtt az elnökválasztás első fordulóján 2,8 százalékos volt, tíz évvel ezelőtt pedig csupán 1,5. (TASR)
 

19:11 - A rendőrség közlése szerint a választások országszerte rendben zajlanak, eddig nem volt példa érdemi atrocitásra, rendzavarásra - számolt be a TASR hírügynökség a hatóságok közlésére hivatkozva.
 

18:49 - Kora este Karaffa Attila, Dunaszerdahely alpolgármestere is leadta voksát.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Rovin

 

 

18:24 - A Lévai járásban 160 választóhelyiségben szavazhatnak a választópolgárok, akiknek a száma a közel 92 ezer - mondta el a járási választási bizottság jegyzője, Janka Ukropová elmondta. A nap folyamán a 2023 márciusában megnyitott lekéri speciális elmegyógyintézetben is választottak. A jelenleg ott tartózkodó 17 személy közül 15 jogosult a voksolásra. Hatan éltek is ezzel a lehetőséggel.

 

18:04 - „Csendben, a média nélkül szavaztam ma Pozsonyban" – jelentette be Facebook-oldalán Robert Fico kormányfő, amit azzal magyarázott, hogy a választáson való részvétel bizonyos mértékig mindannyiunk magánügye.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  FB

 

 

17:53 - A választásokon való részvételt az aktuális kedvezőtlen időjárás is befolyásolhatja. Az imeteo portál arról tájékoztat, hogy délután porvihar jelent meg Pozsonyban. A Vágmentén már fákat tört ki a szél. Az erős szél elleni elsőfokú figyelmeztetés teljes Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyére, valamint a Miavai járásban is érvényes. A viharra 15.00 és 21.00 óra között számíthatunk.

 

17:50 - Ismét későbbre tolódik a szavazás országos befejezése - közölte a TASR hírügynökség. A hosszabbítás ezúttal további tíz perc, vagyis a részeredmények közlése fél tizenegykor kezdődhet. Az ok ezúttal, hogy egy tapolcsányi járásbeli településen fél órával később nyitották meg a szavazóhelyiséget.

 

17:15 - FONTOS! 20 perccel meghosszabbodik a kampánycsend és az urnazárások hivatalos országos időpontja. Az ok, hogy az egyik szenci választóhelyiségben a választási bizottság egyik tagja rosszul lett és a fennakadás miatt meg kell hosszabbítani a választóhelyiség nyitvatartását - jelentette a TASR hírügynökség.

 

17:10 - Helyszíni tudósítónk információi szerint a mátyusfoldi magyarlakta  falvakban a részvételi arány délután négy órakor átlagban 30 százalékos. 

 

16:51 - "Mi már választottunk! Ne hagyjuk másokra a döntést! Rajtatok a sor!" -- üzeni Iván Tamás, a Magyar Szövetség Komáromi Helyi Szervezetének és a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke, aki a Komáromi járás székhelyén délután a családjával együtt járult az urnához. 

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

 

16:39 - A Rimaszombati járásban található Csíz községben egy választókerület van, ahol 551 választópolgárt tartanak nyilván. A részvétel a déli órákig még alacsony volt, alig 10 százalékos. Többen is szavaztak viszont az itt található gyógyfürdő vendégei közül, ők választói igazolvánnyal járultak az urnák elé.

Államfőválasztás 2024
Fotó:  Bodó Károly

 

 

16:29 - Hagyományosan alacsonynak mutatkozik a választói részvétel Kassa egyik legismertebb lakótelepén, a jórészt romák lakta Luník IX.-en - jelentette cikkében a TASR, hírügynökség tudósítója. A helyi választási bizottság szerint a választás nyugodtan zajlik, a délelőtt folyamán csak egy-egy választópolgár jött a választóhelyiségbe leadni a voksát. Az adott körzetben az előző államfőválasztáson csak nem egész 3 százalékos volt a részvételi arány.

 

16:04 - A Slovensko mozgalom vezetője, Igor Matovič is leadta voksát és nagyon fontosnak nevezte az államfőválasztást, „Ez egy nagyon fontos döntés, és nagyon örülnék, ha az emberek ma állampolgári kötelességüket a saját örömeik elé helyeznék" – mondta, miután szavazott a nagyszombati választókerületben, ahová feleségével, Pavlinával együtt érkezett. A szavazást követően közösségi oldalára azt írta, nem magára szavazott, mert azt kínosnak tartja. Aztán matovicsosan hozzátette, hogy kire, azt majd egyszer talán elmondja...

 

15:57 - „Szlovákiában nehéz a helyzet, a polgároknak össze kell húzniuk a nadrágszíjat. A helyzeten az államfő is javíthat" – mondta Ivan Gašparovič volt államfő, aki Pozsonyban,a Metód utcai Gimnáziumban adta le a szavazatát, feleségével együtt. „Meggyőződésem, hogy mindezt jó szándékkal konszolidálják. A politikusok számára ez azt jelenti, hogy nemcsak egymással fognak kommunikálni, hanem az államfő az ellenzékkel és a koalícióval is. Nem fog válogatni, hogy kivel akar és kivel nem kommunikálni" – jegyezte meg Gašparovič.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  TASR

 

 

15:54 - A Losonci járásban fennakadások nélkül zajlik a választás. Egyelőre az látható, hogy Füleken magasabb a részvételi kedv, mint a falvakban. 15 órai adatok az eddigi részvételi arányról: Csákányháza 5 százalék, Csoma 8 százalék, Síd 8 százalék, Terbeléd 19 százalék, Sávoly 20 százalék, Fülekkovácsi 12 százalék, Kurtány 27 százalék, Perse 20 százalék, Sőreg 13 százalék, Vilke 13 százalék, Bolgárom 8 százalék, Kalonda 12 százalék, Rapp 13 százalék, Miksi 18 százalék, Pilis 23 százalék, Nagydaróc 12 százalék, Béna 15 százalék, Ragyolc 18 százalék. Füleken 15-20 százalékos a részvétel.

 

15:42 - Leadta szavazatát Peter Pellegrini, a Hlas-SD államfőjelöltje is Pozsonyban, a Grössling utcai szavazóhelyiségben.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  TASR

 

 

15:38 - Helyi információk szerint, most kezd élénkülni a választókedv Kamocsán. Eddig a választok 22,5 százaléka vett részt a voksoláson.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Bokor Klára

 

 

15:25 - Olyan bejelentések érkeztek a Központi Választási Bizottsághoz, hogy több helyütt is megsértették a választási moratóriumot. Az Állami Választási és Pártfinanszírozási Ellenőrzési Bizottság elnöke, Eduard Burda szerint ennek több oka is van. Dél-Szlovákiában például az egyik jelölt óriásplakátja megjelent a szavazóhelyiség előtt. „Néhány esetben azonnal meg tudjuk oldani a problémát, de van, ahol mélyebb vizsgálatra van szükség. Ez azonban alapvetően nem befolyásolja a választások menetét" – zárta szavait. A pozsonyligetfalui Nobel téri választási körzetben történt egy incidens, amit még reggel az egyik politikai párt visszahívott választási bizottsági jelöltje okozott.  A párt a városrész kérésére hívta vissza, mivel a tapasztalatok alapján konfliktusos személynek számított. „Mindezek ellenére eljött, és nem volt képes megérteni, hogy visszahívták, majd fegyverrel kezdett el fenyegetőzni" – magyarázta Ligetfalu szóvivője, Mária Halašková, hozzátéve, végül rendőrt kellett kihívniuk.Ettől eltekintve azonban szerinte Ligetfalu területén a választások békésen és gördülékenyen zajlanak. A TASR hírügynökség szerint nem voltak fennakadások annak ellenére sem, hogy a városrész szervezési és logisztikai okokból csökkentette a választói körzetek számát 95-ről 57-re.

 

 

14:51 - Köbölkúton, fel háromkor három család is sorban állt az iskolában lévő szavazóhelyiségben. A községben eddig a választópolgárok 20 százaléka járult az urnákhoz.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Bokor Klára

 

 

14:48 - "Most mi vagyunk a soron. Nagyon bízom benne, hogy ma sokan leszünk." – írta Földváry Terézia, Sárosfa polgármestere, aki már az elsők között szavazott.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Földváry Terézia
 

 

14:22 - Kora délután nem volt nagy tülekedés Pozsonyvereknye egyik legnagyobb választóhelyiségében. Alig egy-két ember lézengett ott, sorban állni sehol sem kellett. Amint azt a választási bizottság egyik tagjától megtudtuk 13 óra tájban mintegy 30 százalékos volt a részvétel. Persze, ezt a márciusi meleg és az ebédidő is okozhatja, s nem kizárt, hogy a késő délutáni-esti órákban még megnövekedik a választókedv. 

 

14:12 - Szőgyén községben, délután két óráig a választásra jogosultak mintegy 26 százaléka adta le voksát.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Bokor Klára

 

 

14:10 - Az elnökválasztás napján nagyobb számban találkozhatunk rendőrökkel Kassa megyében, megnövelt számban vannak szolgálatban a szavazóhelyiségek környékén az autós és gyalogos járőrök, egyenruhában és civil öltözetben egyaránt – tájékoztatott a Kassai Kerületi Rendőr-főkapitányság. Štefan Mulik megyei rendőrfőkapitány szerint a rendőrök szokásos feladataik mellett készek a választás zavartalan menetének a biztosítására. „Fokozott figyelmet fordítunk a választási bizottságok székhelyeinek környékére, illetve azokra a helyekre, ahol törvénysértés történhet" – közölte. A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy pirotechnikai ellenőrzéseket végeztek több szavazóhelyiségben. Egész nap készenlétben állnak a különleges egységek is, ha esetleg szükség lenne rájuk. Az országos mentőszolgálat a közösségi hálón arról számolt be, hogy eddig négy bevetést teljesítettek a mai voksolással összefüggésben. Galántán egy 77 éves nő elesett, felső végtagjai és a válla sérült meg, kórházba szállították. Mentőre volt még szükség Turócszentmártonban és Szenicén, illetve Kassa Dél városrészében is, ahol egy 79 éves nő összeesett, könnyebb fejsérüléseket szenvedve. Ő elutasította, hogy kórházba szállítsák.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  KR PZ Kosice

 

 

14:07 - „Amit a haza megkövetel!"  – ezzel a mondattal jelentkezett be Őry Péter, miután leszavazott Csallóközcsütörtökben.

Államfőválasztás - 2024

 

 

14:02 - Menyhárt József még a délelőtt folyamán szavazott Nyékvárkonyban, és arra buzdított mindenkit, hogy ők is éljenek szavazati jogukkal.

Államfőválasztás - 2024

 

 

13:55 - A Rozsnyói járásban komplikáció nélkül folyik a szavazás – tájékoztatta portálunkat Beke Beáta, a Rozsnyói járási választási bizottság elnöke. Hozzátette, információi szerint a részvétel alacsonynak mondható, a nagyobb településeken valamivel magasabb a választói kedv.

 

13:50 - Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke Szencen szavazott. „Ha megmérettetés van, ha választás van, természetes, hogy részt kell azon venni. Számomra olyan ez, mint a levegővétel. Fontosnak tartom, hogy ebben a formában is erőt mutasson a közösségünk" – mondta Bárdos.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Agárdy Gábor

 

Ugyancsak Szencen adta le a szavazatát Klenovics Gábor, a Szenci önkormányzat nemzeti közösségekért is felelős megbízottja és a Magyar Szövetség szenci elnöke is. Közösségi oldalán azt írta, nem az első körben fog eldőlni, ki lesz a köztársasági elnök, az csak a második körben. Az első körben azt kell megmutatnunk, hogy mennyire vagyunk mi, magyarok erősek. Szencen egyébként a rendelkezésre álló információk szerint 15-20 százalék közötti jelenleg a részvételi arány.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Agárdy Gábor

 

 

13:41 - Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke, és köztársaságielnök-jelöltje, feleségével Nagymácsédon adták le voksaikat.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Oriskó Norbert
Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Oriskó Norbert

 

 

13:25 - Rudolf Schuster volt köztársasági elnök is leadta a szavazatát, a kassai állatorvosi egyetemen létesített szavazóhelyiségben. Mint mondta, az új államfőnek egységbe kellene kovácsolnia az embereket és tompítania a feszültséget a társadalomban. „Elég volt a megosztottságból. Fogjunk össze, de ne politikai, hanem emberi, társadalmi alapon. Úgy, hogy az jó legyen Szlovákiának" – mondta Schuster.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  TASR

 

13:12 - Viola Miklós doktor, a Magyar Szövetség Országos Elnökségének, valamint a Nyitra megyei és a gútai városi képviselő testületnek a tagja déltájt Gútán adta le szavazatát. A Ma7-nek elmondta: „Sajnos, városunkban még nem indult be gőzerővel a szavazás. Megtudtam, hogy egyelőre valamennyi itteni választási körzetben 10 százalék alatti a választási részvétel. Bízom abban, hogy délutánra megjön a gútaiak választási kedve. Érdemes még napos időben élniük az állampolgári jogukkal, mert estére esőzés várható..."

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

 

13:10 - Zupko Tamás a Magyar Szövetség Galántai járási elnöke, Pozsonyvezekény polgármestere is leadta szavazatát. Legyünk sokan magyar szívvel - üzente.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Szomolai Andrea

  

 

 

13:08 - Zavartalanul zajlik az államfőválasztás első fordulója, komolyabb problémákat nem regisztrált a választási bizottság, mondta Eva Chmelová a belügyminisztérium választásinépszavazási és politikai pártokkal foglalkozó osztályának vezetője. Eduard Burda, az Állami Választási és Pártfinanszírozási Ellenőrzési Bizottság elnöke elmondta, hogy a bizottság reggel 9 órától ülésezik, délután pedig közvetlenül a terepen zajlik majd a tevékenysége. „Rendkívüli helyzet még nem volt, és a szavazás sem szakadt meg eddig sehol. Jelenleg tehát feltételezhető, hogy este 10 órakor minden szavazóhelyiség bezár" – tájékoztatott Chmelová. Elmondása szerint a szavazóhelyiségekben csak azokkal a jelöltekkel kapcsolatban észleltek problémákat, akik visszaléptek, és főleg az idősebb választópolgárok körében. „Minden körzet figyelmét felhívtuk arra, hogy a visszalépett jelöltekről ne csak a bejáratnál, hanem minden paraván mögött is legyen tájékoztatás" – tette hozzá Chmelová.

 

12:53 - Berényi József Alsószeliben választott feleségével. Egy ismerősével beszélgetve viccesen megjegyezték, legyünk ma sokan magyarok, hogy estére forró legyen a helyzet. 

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  FB

 

 

12:29 - Délelőtt Komárom több választási helyisége előtt kisebb sorok kígyóztak, de mivel gyorsan folyt a szavazás, a választópolgároknak nem kellett sokáig várakozniuk. Bár a Selye János Gimnáziumban kialakított 16. számú választási körzetbe tartó egyik idős férfi mankókon bicegett, mégsem hagyta ki ezt a lehetőséget. E döntését tömören, de velősen így indokolta: „A szocializmus éveiben sokáig kötelességünk volt a megadott egyetlen jelöltre voksolni. Most már a jogomnak tartom azt, hogy sok jelölt közül tetszés szerint választhatok". Az Eötvös utcai Alapiskolában működő három választási körzetben az ottjártunkkor szintén folyamatosan cserélődtek a szavazók. Páran elárulták, hogy a választási részvételüket összekötötték a szokásos hétvégi piaci és bolti bevásárlással, többen pedig az intézmény alapiskolai beíratási „oviscsalogatóján" is szívesen időztek a csemetéikkel.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

 

12:21 - Párkányban van forgalom a választási helyiségek körül, sorban állni azonban sehol se kell. a II. lakótelepen 11 óráig úgy 12 százalék körüli volt a részvétel.

 

11:56 - Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere is leadta voksát. Általában idősebbeket látni a szavazóhelyiségek környékén. 

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Nagy Attila

 

11:45 - Nyárasdon délelőtt nem volt nagy tolongás a három választói körzetben. Persze volt aki kisgyermekével a karján jött el szavazni, de egy házaspár is ott volt már, ők minden alkalommal szavaznak, annak ellenére, hogy férj egy műtét miatt most mankóval kénytelen közlekedni.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Lacza Tihamér
Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Lacza Tihamér

 

 

11:40 - Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere is leadta szavazatát.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Lacza Gergely

 

11:22 - „Sikerünk a közösség összefogásában rejlik! Itt a kiváló lehetőség, teremtsünk hát magunknak jó tárgyalási alapot, ezért legyünk ott ma sokan, nagyon sokan! – írta Bolya Szabolcs Köbölkút polgármestere facebook posztjában. Ő és családja már választottak.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  FB
 

11:20 - 11:15. Nagyudvarnokon kicsivel a sok éves átlag alatt van eddig a választókedv, mondják a bizottság tagjai.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Lacza Gergely

 

11:05 - Dunatőkésen tizenegy óráig még kevesen járultak az urnákhoz, azonban a tapasztalat alapján délután többen lesznek, mondták a választási bizottság tagjai. 

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Lacza Gergely

 

10:57 - Dercsikán, az alig ötszáz lelket számláló csallóközi kisközségben is rendben folyik a választás. Egyelőre még gyér az érdeklődés, ottjártunkkor 5-6 ember adta le voksát. A választási bizottság tagjai szerint a nagyobb részvétel késő délutánra várható, mivel az emberek kihasználják a jó időt a kerti munkákra, veteményezésre. Találkoztunk olyan idősebb emberrel is, aki tőlünk tudta meg, hogy ma államfőválasztás van. Nem késlekedett, annak rendje és módja szerint azonnal a szavazóhelyiségbe sietett és élt választójogával. 

államfőválasztás 2024 - Dercsika
Fotó:  B. Vida Júlia

 

 

10:45 - Rimaszombatban a tamásfalvi szavazókörzetben adta le szavazatát Cziprusz Zoltán és párja Cziprusz Boglárka. A Magyar Szövetség elnökségi tagja arra biztat mindenkit, hogy éljen szavazati jogával.

Cziprusz Zoltán és Cziprusz Boglárka voksol - Államfőválasztás
Fotó:  FB

 

 

10:30 - Barsbaracskán egy választókörzetben lehet szavazni. A részvétel eddig alacsony, a voksolók zöme vélhetően délután és a kora esti órákban látogatja majd meg a szavazóhelyiséget.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Hajtman Gábor

 

10:02 - A közel 1500 választóból eddig 140-en szavaztak Pozsonyeperjesen.

Államfőválasztás - 2024
Fotó:  Lacza Gergely

 

09:52 - Felsővámoson a helyi 777 választóból eddig 40-en tették tiszteletüket az urnáknál.

Felsővámos - szavazóhelyiség
Fotó:  Lacza Gergely

 

09:49 - „Mi már választottunk. Ha lehet, éljen mindenki állampolgári jogával, szánjon rá 15 percet, és menjen el választani!" – olvasható Erdélyi Zoltán, a néphagyományok továbbéltetéséről is híres Martos község alpolgármesterének, a Komáromi Jókai Színház színpadmesterének facebookos oldalán, aki a Martosi Hagyományőrző Együttes egyik hölgytagjával, Molnár Violával együtt martosi népviseletben járult az urnához.

Erdélyi Zoltán és Molnár Viola - államfőválasztás 2024

 

09:47 - A kerületi választási bizottság közlése szerint a fővárosban egyelőre nem tapasztaltak semmilyen fennakadást vagy rendellenességet az államfőválasztás során. A Szenci járásban is zavartalan a szavazás, választási bizottság szerint mind a 77 választókerület megnyílt.

09:38 - Neszméri Tünde Pozsony megyei képviselő is szavazott. "Állampolgári kötelességem letudva, a szívem és az eszem mutatta az utat" - írta közösségi oldalán.

Neszméri Tünde voksol
 

09:28 - Albáron eddig a választásra jogosult 800 főből 40-en voksoltak.

Albár - államfőválasztás
Fotó:  Lacza Gergely
Albár - államfőválasztás
Fotó:  Lacza Gergely
 
 

09:22 - Agócs Gergely,  Nagyszombat megye képviselője,  Királyrév polgármestere a reggeli órákban élt a szavazási jogával. "Este tízig használjuk ki a lehetőséget" - biztat választásra a fiatal politikus. 

Agócs Gergely voksol

 

09:20 - Kassán és környékén zökkenőmentesen kezdődött a voksolás. Kassán, illetve a Kassa-környéki járásban minden szavazóhelyiség időben megnyílt. Amint a Kassai járási választási bizottság jegyzője, Blanka Sándorová elmondta, ha valamilyen komplikáció lépett volna fel, arról a helyi választási bizottságoknak tájékoztatniuk kellett volna őket. „Nem kaptunk ilyen jellegű információt, azaz Kassa városában mind a 192 szavazóhelyiség időben megnyílt" – közölte hozzátéve, más jellegű gondokról sem tudnak. A bizottság tagjai jelenleg annak menetrendjét állítják össze, hogy a nap folyamán mikor és hol végeznek ellenőrzéseket. A Kassa-környéki járásban 7.00 órakor megnyílt az összes, szám szerint 151 szavazóhelyiség – tájékoztatott Kamila Slobodníková, a Kassa-környéki járási választási bizottság elnöke.

 

09:15 - A Rozsnyói járásban is zavartalan a szavazás A gömöri régióban is megnyíltak a szavazóhelyiségek, az államfőválasztás első fordulója egyelőre gond nélkül zajlik. „Nem értesültünk arról, hogy bármi akadályozta volna a szavazóhelyiségek megnyitását, mind a 88 időben megnyitott, a szavazás komplikációmentesen folyik" – közölte Beke Beáta, a Rozsnyói járási választási bizottság elnöke.

 

09:10 - Alistálon a bizottsági tagok minden egyes választónak örülnek, mert egyelőre sajnos nincs sok munkájuk.

Alistál  választóhelyiség
Alistálon egyelőre nincs sok dolguk a választóhelyiségben.
Fotó:  Lacza Gergely
 

 

09:04 - „Éltem állampolgári jogommal..." – olvasható Zink Vass Nóra, a Magyar Szövetség országos és Komáromi járási titkára facebookos bejegyzésében. Ekképp a felvidéki magyarokat minél nagyobb választási részvételére sarkallja, hogy megmutassuk: mi is Szlovákia egyenrangú állampolgárai vagyunk.

Zink Vass Nóra szavaz - államfőválasztás 2024
Fotó:  Zink Vass Nóra albuma

 

09:00 - „A Rimaszombati és a Nagyrőcei járásban minden szavazóhelyiség megnyílt, késlekedést, panaszt nem regisztráltunk" – közölte Csirmaz Miklós, a rimaszombati járási választási bizottság elnöke.

08:52 - Reggel a Komáromi járás valamennyi településén a választóhelyiségek megnyitásával, zökkenőmentesen indult az államfőválasztás – tudatta a Ma7-tel Szüllő Béla, a járási választási bizottság Magyar Szövetséget képviselő tagja. „Ha esetleg a nap folyamán bármilyen probléma merül fel, akkor a helyi választási bizottsági elnökök kötelesek arról haladéktalanul tájékoztatni a hattagú járási választási bizottságot, melynek tagjai rajtam kívül: Viliam Kocsis elnök (Hlas), Robert Slivka alelnök (Smer), Bertóková Klaudia (SNS), JUDr. Štefan Koči (KDH), Ivana Téglášová (PS). Egész nap járásszerte terepszemlét tartunk, s ügyelünk a szavazás törvényes menetének betartására."

08:50 - Dunaszerdahelyen a 15-18. valasztókörzetben egyelőre a bizottságok tagjai szerint gyér az érdeklődés. A választóhelyiségek felé haladva magyar és szlovák ajkú választókat egyaránt hallani.

15.-18. szavazókörzet Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely
15.-18. szavazókörzet Dunaszerdahelyen
Fotó:  Lacza Gergely

 

 

8:30 - Csallóközkürtön már szállingóznak a választók, a hangulat jó, de hogy a választási hangulat milyen lesz, az csak később derül ki.

Államfőválasztás - 2024 - Csallóközkürt

 

8:15 - Domin  István, a Komárom szatelittelepülésének számító Izsa polgármestere jó példát kíván mutatni a helyi lakosságnak, ezért az elsők között adta le szavazatát. Reméli, hogy a nap folyamán sok izsai választópolgár is az urnához járul.

Domin István leadja szavazatát.
Domin István leadja voksát.
Fotó:  Nagy Miskó Ildikó

 

8:13 - A csallóközi Vásárúton, reggel 8 óra után még minimális volt az érdeklődés. Később több választót várnak a bizottságok tagjai.

Vásárút - államfőválasztás
Fotó:  Lacza Gergely

 

8:00 - Az országban mindegyik szavazóhelyiség rendben és időben megnyílt, egyelőre semmilyen rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium választásokért felelős osztályvezetője, Eva Chmelová.

 

Részletek

Az államfőválasztás első fordulójában az a jelölt szerezheti meg az államfői posztot, aki megkapja az összes szavazásra jogosult választópolgár voksának több, mint felét. A szlovákiai államfőválasztások történetében erre eddig még soha nem került sor és a felmérések ezt most sem valószínűsítik. Amennyiben az első fordulóban nem sikerül megválasztani az új államfőt, akkor a második fordulóba a két legjobb eredményt elért jelölt jut. A második fordulóban a győzelemhez már elégséges a választáson résztvevő szavazópolgárok többségének voksa. Amennyiben az idei államfőválasztáson második fordulóra is sor kerül, azt április 6.-án tartják majd.

 

Kik a jelöltek

A mostani elnökválasztáson eredetileg 11-en jelezték részvételi szándékukat, de mivel közben Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt köztársaságielnök-jelöltje és Róbert Švec, a Szlovák Megújhodási Mozgalom elnöke és köztársaságielnök-jelöltje visszaléptek, a választók a voksoláson 9 jelöltre adhatnak le érvényes szavazatot. Önök tehát a következő jelöltek közül választhatnak névsor szerint: Patrik Dubovský, Forró Krisztián, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marián Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini.

 

Hogyan voksolhatunk

Amikor megérkezik a választóhelyiségbe és igazolja magát, a választási bizottság tagja a jegyzékben bekarikázza a szavazó nevét, és átadja Önnek a szavazólapot és a borítékot, melynek átvételét aláírásával kell igazolnia. Ezt követően a paraván mögé kell vonulni, és a legszimpatikusabb jelölt nevét bekarikázni. Ha valaki nem vonul be a paraván mögé, hanem máshol végzi el a műveletet, annak a választási bizottság nem teszi lehetővé a szavazást.

Fontos, hogy ha valaki nem tud dönteni, és több nevet is bekarikáz, szavazata érvénytelen lesz. A szavazólapot, melyen bekarikázta a favoritja nevét, borítékba kell tenni, és bedobni az urnába. Ha a paraván mögött meggondolta magát, és a karikázás után jött rá, hogy mégis mást választana, kérhet új szavazólapot, ám az elrontottat az ezek gyűjtésére szolgáló urnába kell helyezni. Aki nem oda dobja, hanem hazaviszi, szabálysértést követ el, és 33 eurós bírsággal sújtható.

Aki bármilyen egészségi akadályoztatás miatt, vagy más oknál fogva nem tudja egyedül bekarikázni a kiválasztott jelölt nevét, az magával vihet egy segítő személyt, aki a szavazólapot az ő utasításai szerint elkészíti. Ha bedobni sem tudja, akkor ezt is megteheti helyette. Ez a segítő azonban nem lehet a választási bizottság tagja.

Aki a szavazóhelyiségbe való eljutásban akadályoztatva van, az önkormányzatnál vagy a választási bizottságnál mozgóurnát kérhet. Ha viszont a szavazókörzete területén kívül tartózkodik, pl. kórházban, szociális otthonban, akkor csak választói igazolvánnyal szavazhat.

 

Az államfőválasztás jog és lehetőség

Az eddigi közvetlen államfőválasztásokon a részvételi arány nem volt kimagasló. Az utóbbi négy alkalommal 40 és 50 százalék között alakult, legutóbb, 2019-ben pedig rekordalacsony volt a részvétel, a választásra jogosultak nem egész 42 százaléka járult az urnákhoz.

 

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.