2020. március 5., 13:46

Lesz-e magyar kormánybiztos az új kormányban? Megkérdeztük Igor Matovičot és Őry Pétert

„Szoros kapcsolatban leszünk az MKP-val“ – jelentette ki a ma7-nek nyilatkozva a választások legnagyobb nyertese, Igor Matovič, az OĽaNO vezére. „Az együttműködést meg kell próbálni kiterjeszteni az egész magyarok lakta területre” – utalt az MKP és az OĽaNO Nagyszombat megyében már működő egyőttműködésére Őry Péter, az MKP ügyvivő választmányának elnöke. Egy kérdés-egy válasz sorozatunk első része.

Fotó: TASR, Ma7
Egy kérdés Igor Matovičnak

Tervezi-e az OĽaNO mozgalom, hogy a kisebbségi kormánybiztosi hivatalt MKP-s politikusra bízza?

Nem kellene így „üzletelnünk”, legalábbis nem a nyilvánosság előtt (nevet). A listánkon vannak Szlovákiában élő magyarok, romák és ruszinok, ráadásul köztünk van Grendel Gábor, aki szintén magyar és a második legtöbb szavazatot kapta; a mozgalmunk tehát közvetlenül képviselni fogja ezeket a kisebbségeket.

Ezen kívül biztos, hogy szoros kapcsolatban leszünk az MKP-val is, ahogy ezt a múltban is tettük, mindazok ellenére, hogy nekünk ebből semmilyen pluszpontjaik nem származtak. Voltak ugyanis olyanok, akik kárhoztattak emiatt bennünket, azon a jogcímen, hogy „orbánistákkal” közösködünk. Hazafiként viszont a mi meggyőződésünk az, hogy mindenkinek, aki Szlovákiában született, lehetővé kell tennünk, hogy otthon érezze magát.

Nem hiszem, hogy csak az válhat hazafivá, aki hevesen veri a mellét, hogy ő mekkora szlovák, miközben azt hangoztatja, hogy a kisebbségekkel ne törődjünk. Szerintem az ilyen emberek nem hazafiak, hanem hülyék. A célunk tehát az, hogy sem a magyarok, sem a romák és a ruszinok ne érezhessék itt magukat másodrangú állampolgárként.

Egy válasz Őry Pétertől

Tervezi-e az MKP, hogy megszólítja az OĽaNO mozgalmat és vezetőjét annak érdekében, hogy a kisebbségi kormánybiztosi hivatalt a jövőben MKP-s politikus vezesse?

Ebben a helyzetben, amikor nincs magyar parlamenti képviselet, kutya kötelességünk, hogy megkeressük Matovičékat. Nagyszombat megyében van a legtöbb közös tapasztalatunk, ahol együtt veszünk részt a megye vezetésében. Az együttműködést meg kell próbálni kiterjeszteni az egész magyarok lakta területre. Mivel továbbra is az MKP a legerősebb magyar szubjektum, így nekünk is van erre a legtöbb lehetőségünk. Nem szabad elfelejteni, hogy jelenleg az MKP-nak ideiglenes a vezetése, de ezt az együttműködést nem tartom elképzelhetetlennek.

Nem tartom fontosnak, hogy személyi igényekkel, akár a kormánybiztosival foglalkozzunk, mert a lényeget abban látom, hogy vagyunk-e olyan kondícióban, hogy adott esetben kellő súllyal tudunk-e a kormány elé terjeszteni javaslatokat és jogos kéréseket. Azt is el kell mondani, hogy Matovičnak volt egy-két olyan megnyilvánulása, szavazása, ami nem éppen nekünk kedvezett; viszont volt néhány nagyon előrevivő javaslata is, például az, hogy miért nincs külön kisebbségi csatorna a szlovák tévében.

Egy ilyen lehetőség elől miért zárkóznánk el? Óriási fegyvertény lenne!

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.