Lengyelországban zárva lesznek a temetők a mindenszentek ünnepe körüli napokon

2020. október 30., 17:21
ma7 | MTI

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket a Mindenszentek ünnepe körüli napokon - jelentette be pénteken Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

Lengyelo-Morawiecki-temetők
Fotó: Archívum
Mateusz Morawiecki kormányfő

Szombaton, vasárnap és hétfőn a temetők zárva lesznek - közölte a miniszterelnök. A döntést azzal indokolta, hogy így kívánják megakadályozni sok ember torlódását a sírkertekben és a tömegközlekedésben.

Lengyelországban a mindenszentek ünnepén és az ezt követő halottak napján, valamint későbbi napokban is hagyományosan sokan látogatják a sírokat, még más közép-európai országokhoz képest is többen. A megemlékezések a rokonok látogatásával is járnak, a közlekedésben ezek a napok a legforgalmasabbakhoz tartoznak az egész évben.

Mateusz Morawiecki közölte: a temetők bezárásáról szóló döntést az utolsó pillanatig halogatták annak reményében, hogy a napi fertőzések száma apadni kezd, de nem így történt. Beismerte: a sírok látogatása mélyen gyökerezik a lengyel hagyományban, mivel azonban mindez idén "hatalmas kockázattal jár", arra jutott, hogy "a hagyomány kevésbé fontos, mint az élet".

A kormányfő azt kérte az idős emberektől, hogy a következő napokban maradjanak otthon, ne találkozzanak rokonaikkal. Egyúttal arra hívta fel az utóbbi napokban zajló, pénteken is szervezett tömeges abortuszpárti tüntetések résztvevőit: ne felejtsék el, de halasszák és a világnézeti vitákat, az idősebb családtagjaik egészsége, élete érdekében maradjanak otthon.
A kormányfő bejelentette továbbá: a közigazgatási alkalmazottak hétfőtől távmunkára térnek át, az intézkedés egyelőre két hétig marad érvényben.

Minden közigazgatási alkalmazottnak, akinél nem nékülözhetetlen a helyszíni munkavégzés, távmunkában kell dolgoznia"

- fogalmazott. Arra hívta fel a magánszektor vállalkozóit is, hogy a távmunkát minél nagyobb mértékben tegyék lehetővé.

A közel 38 millió lakosú Lengyelországban pénteki adatok szerint egy nap alatt 21 629-cel nőtt a kimutatott fertőzések száma, ez eddig a legtöbb a járvány kitörése óta. Egyúttal rekordmagas az elvégzett tesztek száma is - több mint 78 ezer. Az elmúlt 24 órában elhunyt 202 megfertőzött ember, közülük 35-en kifejezetten a Covid-19 szövődményeiben haltak meg.

Kövesse facebook oldalunkat is!