2021. november 24., 08:51

Lemondott Kubiš az ENSZ-különmegbízotti posztjáról

Nem egészen egy évvel a kinevezését követőn váratlanul lemondott a posztjáról Ján Kubiš volt szlovák külügyminiszter, az ENSZ főtitkárának Líbiával foglalkozó különmegbízottja.

kubis-1.jpg

„Kubiš lemondott” – mondta az AFP hírügynökségnek egy magát megnevezni nem kívánó diplomata, és a hírt más diplomáciai források is megerősítették. A lemondás hivatalos okát nem jelölték meg, Líbiában azonban egy hónap múlva kulcsfontosságú államfőválasztások lesznek.

Az egyik diplomáciai forrás jelezte, hogy Kubiš „úgy érezhette, nincs kellő támogatása”.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nemrégiben nem értett egyet a kérdésben, hogy meg kell-e változtatni az ENSZ líbiai politikai missziójának vezetési módját – egyes tagok azt kérték, hogy a megbízott irodáját helyezzék át Genfből Tripoliba.

A diplomaták szerint Kubiš nem hajlandó ilyen lépésre. Az ENSZ kommunikációs osztálya egyelőre nem adott ki közleményt a 69 éves volt szlovák politikus távozásáról.

Kubiš, az ENSZ korábbi libanoni megbízottja idén januárban vette át a líbiai missziót. Hirtelen távozása a december 24-ére tervezett líbiai választások előtti elnökjelöltségek lezárását követő napon történt. A líbiai választási bizottság szerint 98 jelölt, köztük két nő jelentkezett a posztra.

A legjelentősebb jelöltek közé tartozik Szajf al-Iszlám Kadhafi, a meggyilkolt líbiai diktátor, Muammar al-Kadhafi fia és Khalif Haftar, az ország keleti részének és egyes déli területek katonai vezetője. Abdal Hamid Dubai ideiglenes líbiai miniszterelnök, akinek a nemzeti egységkormányát az ENSZ támogatja, valamint Fathi Bashagha volt belügyminiszter is indul az elnökválasztáson.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.