2021. november 12., 08:16

Lehet, hogy tovább szigorítják az intézkedéseket

Nem zárja ki a szakmai konzílium a járványügyi intézkedések esetleges további szigorítását. Szlovákiában jelenleg kritikus a járványügyi helyzet, ezért határozott változtatásra van szükség az intézkedések és azok betartásának terén, vélik.

koronavírus maszk
Fotó: freepik.com

A szakemberek pozitívan értékelik, hogy a kormány a legtöbb javasolt intézkedésüket elfogadta. Ezek szerint a rövid távú cél az emberi életek védelme és a működő egészségügyi rendszer fenntartása, középtávon pedig a lakosság átoltottságának jelentős mértékű növelése.

Csak így tudjuk mérsékelni a járvány harmadik hullámának hatásait, és felkészülni a következőkre”

– állítják a szakemberek, akik kulcsfontosságúnak tartják az intézkedések azonnali végrehajtását, hatékonyságuk nyomon követését, illetve gyors módosításukat, amennyiben eredménytelennek bizonyulnak.

A konzílium kulcsfontosságúnak tartja, hogy korlátozzák a be nem oltott, illetve a fertőzésen át nem esett emberek belépését azokra a helyekre, ahol nagyobb számú ember tartózkodik. A szakemberek azt is fontosnak tartják, hogy ebbe a folyamatba aktívan bekapcsolódjanak a szakszervezetek, szövetségek és egyesületek is.

Arra szólítják fel azokat, hogy határozottan és meggyőzően támogassák a tagjaik alkalmazottainak beoltását, s hogy ügyeljenek a szabályok szigorú betartására. A szakmai konzílium üdvözli a munkavállalók kötelező OTP-vizsgálatát

Az oltakozásra való motiválás érdekében fontos, hogy a munkavállalók a jövőben maguk fedezzék a tesztköltségeket.

A járványveszély szempontjából átmeneti megoldásnak tartjuk a gasztroszektorban az oltatlan munkavállalók jelenlétét. „Csak a védőoltások segítségével térhetünk vissza a normális élethez” – fűzte hozzá a konzílium.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.