2020. január 13., 15:28

Leállították a Fico ellen indított eljárást

Dušan Kováčik speciális ügyész a tavalyi év végén visszavonta a Robert Fico (Smer-SD) volt kormányfő ellen indított büntetőeljárásról szóló határozatot.

Fico-Mazurek
Fotó: hlavnespravy.sk
Robert Fico és Milan Mazurek

Fico ellen a Milan Mazurek (ĽSNS) volt képviselő elítélését kommentáló kijelentései miatt indult eljárás. A megbízott nyomozónak újra kell indítania a vizsgálatot. Erről Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze tájékoztatta a szlovák sajtóirodát hétfőn.

„Az eljárás jelenlegi állására tekintettel részleteket nem közlünk, hogy ne akadályozzuk a nyomozást” – fűzte hozzá a szóvivő.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója korábban nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás, uszítás, valamint ezzel halmazatban bűncselekmények nyilvánosság előtti védelmezése ügyében gyanúsította meg a volt kormányfőt. Elmarasztaló ítélet esetén Fico egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.

Milan Mazurek (ĽSNS) volt képviselő ellen az egyik rádióban 2016 októberében elmondott, roma etnikumot sértő, rasszista jellegű kijelentései miatt emeltek vádat. Végül az SZK Legfelsőbb Bírósága jogerősen elítélte őt nemzetiségi, faji vagy meggyőződésbeli hovatartozás miatti gyalázkodás bűncselekménye miatt. Szeptemberben a képviselői mandátumát is elveszítette.

Fico a közösségi oldalán korábban közzétett videóban kijelentette: Mazurek csak azt mondta ki, amit csaknem az egész nemzet gondol.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.