2022. augusztus 8., 15:32

Krajniak az SaS nyugdíjtervezetéről: A liberálisok belerángatnák a Sme rodinát Sulík és Matovič konfliktusába

A nyugdíjakról szóló alkotmánytörvény-tervezet előterjesztésének célja megpróbálni belerángatni a Sme rodinát az SaS és az OĽANO koalíciós vitáiba – reagált Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi és szociális ügyi miniszter az SaS hétfői sajtótájékoztatójára.

Milan Krajniak
Fotó: TASR

Krajniak leszögezte, maga az SaS is bírálta a más minisztériumok dolgaiba való beavatkozást, és ezt tekinti az egyik dolognak, ami mérgezi a kormánypártok viszonyát.

A mai sajtótájékoztató semmi másnak nem tekinthető, mint egy próbálkozásnak a Sme rodina belerángatására az SaS és az OĽANO vitáiba. Ebben sem én, sem a Sme rodina nem fog részt venni

– jegyezte meg Krajniak.

A szociális ügyi miniszter egyúttal cáfolta, hogy

nem készítette el saját nyugdíjtörvény-tervezetét.

Szavai szerint egy éve terjesztette elő, és megjegyezte, arról Eduard Heger (OĽANO) kormányfő dönt, hogy mikor kerül a kormány elé.

Teljes mértékben megértem, hogy a tervezet megvitatását addig nem akarja a kormány programjára tűzni, amíg nincs róla egyezség a koalícióban

– jegyezte meg.

Krajniak leszögezte, a tárcája már két éve egyeztet a szakértőkkel a nyugdíjrendszer első és második pilléréről, beleértve az SaS szakembereit is, akik részt vettek a munkaügyi és a gazdasági minisztérium júliusi egyeztetésén.

Krajniak szerint

az SaS jobb tervezetet készített volna, ha nem pusztán arról lenne szó, hogy őket is belerángassák a vitákba.

Rámutatott, az SaS javaslatai között az is szerepel, hogy aki módosításokat tervez a nyugdíjrendszerben, annak azt is meg kell mondania, honnan teremtsék rá elő a plusz költségeket. Ugyanakkor Krajniak szerint a második pillérbe való kötelező belépés is jókora költségekkel jár, az egyik verzió 2030-ig 824 millió euró fedezetlen kiesést jelentene, a másik verzió pedig 1,455 milliárd eurót.

Az SaS hétfőn ismertette alkotmánytörvény-tervezetét,

amellyel a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát és további finanszírozhatóságát akarja megoldani.

Richard Sulík pártelnök, gazdasági miniszter leszögezte, hogy az általuk javasolt változtatások a kormányprogramban is szerepelnek, és reméli, a teljes politikai paletta támogatni fogja a parlamentben.

Az SaS hangsúlyozza, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának alkotmányos garanciáit már el kellett volna fogadni, de eddig nem született meg az egyezség, viszont már minden határidő lejárt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.