2022. augusztus 8., 15:32

Krajniak az SaS nyugdíjtervezetéről: A liberálisok belerángatnák a Sme rodinát Sulík és Matovič konfliktusába

A nyugdíjakról szóló alkotmánytörvény-tervezet előterjesztésének célja megpróbálni belerángatni a Sme rodinát az SaS és az OĽANO koalíciós vitáiba – reagált Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi és szociális ügyi miniszter az SaS hétfői sajtótájékoztatójára.

Milan Krajniak
Fotó: TASR

Krajniak leszögezte, maga az SaS is bírálta a más minisztériumok dolgaiba való beavatkozást, és ezt tekinti az egyik dolognak, ami mérgezi a kormánypártok viszonyát.

A mai sajtótájékoztató semmi másnak nem tekinthető, mint egy próbálkozásnak a Sme rodina belerángatására az SaS és az OĽANO vitáiba. Ebben sem én, sem a Sme rodina nem fog részt venni

– jegyezte meg Krajniak.

A szociális ügyi miniszter egyúttal cáfolta, hogy

nem készítette el saját nyugdíjtörvény-tervezetét.

Szavai szerint egy éve terjesztette elő, és megjegyezte, arról Eduard Heger (OĽANO) kormányfő dönt, hogy mikor kerül a kormány elé.

Teljes mértékben megértem, hogy a tervezet megvitatását addig nem akarja a kormány programjára tűzni, amíg nincs róla egyezség a koalícióban

– jegyezte meg.

Krajniak leszögezte, a tárcája már két éve egyeztet a szakértőkkel a nyugdíjrendszer első és második pilléréről, beleértve az SaS szakembereit is, akik részt vettek a munkaügyi és a gazdasági minisztérium júliusi egyeztetésén.

Krajniak szerint

az SaS jobb tervezetet készített volna, ha nem pusztán arról lenne szó, hogy őket is belerángassák a vitákba.

Rámutatott, az SaS javaslatai között az is szerepel, hogy aki módosításokat tervez a nyugdíjrendszerben, annak azt is meg kell mondania, honnan teremtsék rá elő a plusz költségeket. Ugyanakkor Krajniak szerint a második pillérbe való kötelező belépés is jókora költségekkel jár, az egyik verzió 2030-ig 824 millió euró fedezetlen kiesést jelentene, a másik verzió pedig 1,455 milliárd eurót.

Az SaS hétfőn ismertette alkotmánytörvény-tervezetét,

amellyel a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát és további finanszírozhatóságát akarja megoldani.

Richard Sulík pártelnök, gazdasági miniszter leszögezte, hogy az általuk javasolt változtatások a kormányprogramban is szerepelnek, és reméli, a teljes politikai paletta támogatni fogja a parlamentben.

Az SaS hangsúlyozza, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának alkotmányos garanciáit már el kellett volna fogadni, de eddig nem született meg az egyezség, viszont már minden határidő lejárt.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.