2022. január 20., 20:59

Krajniak 700 új munkahelyet vizionál Gömörben

Csütörtöki hivatali körútja során Rimaszombatba és Ajnácskőre is ellátogatott Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter, aki ismertette a minisztérium elképzeléseit azzal kapcsolatban, miként lehetne csökkenteni a munkanélküliséget a régióban.

Milan Krajniak miniszter az ajnácskői munkaügyi hivatalban
Fotó: Virsinszky Tamás/ma7.sk

Krajniak elsőként a rimaszombati Munkaügyi, Szociális- és Családügyi Hivatal, valamint a szociális biztosító alkalmazottaival találkozott, akiknek megköszönte a koronavírus-járvány idején kifejtett munkájukat.

Hangsúlyozta, hogy a gazdasági elsősegélyek elbírálásával és kifizetésével közvetve több száz munkahely megmentéséhez járultak hozzá, s ez nagy szerepet játszott abban, hogy az ország megőrizte működőképességét.

Kitért arra is, hogy több mint 200 pozsonyi kérvényt szintén az itteni alkalmazottak segítségével dolgoztak fel.

A munkaügyi miniszter ezt követően találkozott Jozef Šimko polgármesterrel, akivel egy helyi nyugdíjasotthon kialakításának lehetőségéről tárgyaltak. A beruházást a Helyreállítási alapból finanszíroznák, ám annak helyszínéről még a városi képviselő-testületnek kell döntenie.

Milan Krajniak az ajnácskői munkaügyi hivatalban

Milan Krajniak végül Ajnácskőn zárta gömöri látogatását, ahol előbb a kihelyezett munkaügyi hivatalt, majd az ajnácskői nyugdíjasotthont kereste fel.

A Rimaszombati járásban három kihelyezett munkaügyi hivatal működik. Az egyik Nyustyán, a másik Bátkában, a harmadik pedig éppen a múlt hónapban költözött át Almágyból Ajnácskőre.

Poprocky Iván az ajnácskői munkaügyi hivatalban
Fotó:  ma7.sk

Poprocký Iván ajnácskői polgármester örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezentúl a mintegy 1150 lakosú községben működik majd a munkaügyi hivatal kihelyezett részlege.

Az önkormányzat tulajdonában álló épület felújítása tavaly áprilisban vette kezdetét és decemberben sikerült átadni rendeltetésének az objektumot. A belülről teljesen felújított épületben ezentúl komfortosabb körülmények között végezhetik munkájukat az ott dolgozók és a 21. század követelményeinek megfelelő feltételek mellett zajlik majd az ügyintézés.

A kihelyezett ajnácskői munkaügyi hivatal
Fotó:  ma7.sk

Milan Krajniak munkaügyi miniszter hangsúlyozta, hogy azért is látogatott el a gömöri régióba, mert ezúton is támogatását szeretné kifejezni a Rimaszombati járás felé, amely a legnagyobb munkanélküliséggel küzd az országban.

Közölte, hogy a tárca 2,7 millió eurót különített el munkahelyek létrejöttének támogatására csak a Rimaszombati járásban. A pénzügyi injekció hatására mintegy 700 új munkahely létrehozásával számolnak még ebben az évben.

A támogatást a kis és középvállalkozások igényelhetik a munkaügyi minisztériumon keresztül, mégpedig három módon:

  • új vállalkozások indításának támogatására (5600 euró egyszeri támogatás)
  • minden alkalmazott után legfeljebb 3400 euró támogatás, abban az esetben, ha a munkáltató legalább 6+3 hónapon át foglalkoztatja a munkavállalót
  • valamint egy adott alkalmazott legfeljebb négy hónapon át tartó betanítása esetén mintegy 3700 euró támogatást igényelhet a munkáltató egy alkalmazott és a mentora után
Milan Krajniak az ajnácskői munkaügyi hivatalban

Krajniak zárásként elmondta, hogy az elmúlt évben összességében sikerült csökkenteni a munkanélküliek arányát a Rimaszombati járásban, viszont a koronavírus újabb hullámának következtében novemberről decemberre 135-el nőtt az állástalanok száma. Mint fogalmazott ezért is szeretnének egy nagyobb impulzust adni a régiónak, s több munkahelyet létrehozni, mint amennyi megszűnt, hogy ezt a kedvezőtlen trendet megfordítsák.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.