Krajčí sajtótájékoztatója: Romlik a járványhelyzet, de a miniszter nem tervezi a lemondását!

Frissítve: 05:59
2021. február 23., 19:19
Pomichal Krisztián

Némi csúszással, de csak megtartotta keddenként szokásos sajtótájékoztatóját Marek Krajčí egészségügyi miniszter. 

Fotó: TASR/AP

A tárcavezető nagyon röviden kitért a kormányfő és a szakemberek mai találkozására, de semmi olyat nem tudtunk meg tőle, amivel eddig ne lettünk volna tisztában. Ezt követően Krajčí az aktuális járványügyi mutatókat ismertette.

Kicsivel egy felett van a reprodukciós ráta, nagyon lassan, de emelkedik ez az érték. Emelkedik sajnos a 14 napos incidencia is, lassan, de biztosan. Enyhe csökkenést mutat ugyanakkor az elhalálozások átlagos száma, a múlt heti 108-ról 98-ra csökkent ez az érték.

Lássuk a legfontosabb mutatókat:

14 napos incidencia (új fertőzöttek száma százezer emberre vetítve): 531/1267 (PCR, illetve antigén és PCR szerint)

kórházban ápoltak száma: 4017

lélegeztetőgépre kötöttek száma: 348

elvégzett tesztek napi átlaga az elmúlt hét napban: 226 903 (PCR plusz antigén)

a pozitív tesztek számának hétnapos átlaga: 5089 (PCR és antigén együtt)

pozitív tesztek aránya: 22% PCR, 1% antigén

elhalálozások napi átlagos száma: 98

összes beadott vakcinák száma: 382 432 (az NCZI honlapja alapján 280 503 ember kapta meg az első adagot, 101 929-en pedig a másodikat is)

reprodukciós ráta: 1,0 - 1,05

incidencia
Fotó: NCZI
Incidencia nálunk és más nemzeteknél.

Bármilyen enyhítés azonnali romlással járna, fogalmazott Krajčí. Sokat beszéltek ma erről a szakértői kerekasztalon. 

Minden egyes korlátozásnak megvan a maga értelme!

A miniszter külön blokkot szentelt annak, hogy tájékoztassa a lakosságot, mi a teendő pozitivitás esetén. A témának éppen ma szenteltünk külön cikket portálunkon, abban minden fontos információkat megtalálnak olvasóink.

2021. február 23., 13:18

Pozitív személlyel került kapcsolatba? Mutatjuk, mi a teendő!

A karantén a tünetmenteseknek is 14 napig tart, akkor is, ha közben negatívra tesztelték őket.

Furcsa módon a miniszter közölte, a negatív antigén-teszt nem jelenti azt, hogy biztosan nem vagyunk fertőzöttek.

"50% az esélye annak, hogy nem erősen, de fertőzhetünk!" - közölte némi meglepetésre annak fényében, hogy hetek óta antigén-tesztre kötelezik a lakosságot. Továbbra is kötelező az otthoni karantén a külföldről hazatérőknek, nyolc napig legalább. Utána teszt, ha az negatív, szabad az út. Amennyiben valaki nem EU-s tagállamból (vagy rizikós országból) tér haza, ez a nyolcnapos enyhítés nem érvényes rá, kötelező a 14 napos karantén.

A sajtótájékoztatón Pavol Jarčuška is szót kapott. Ő azt mutatta be, mennyire drámaian emelkedett az elmúlt hetekben a COVID-os vagy COVID-gyanús esetekhez riasztott mentősök kiszállásának száma.

Krajčí az oltási kampány kapcsán közölte, néhány héten belül nyithatnak a megyei jogú városok nagy oltóközpontjai. Zsolnán, Besztercebányán, Nagyszombatban, Eperjesen, Kassán és Pozsonyban is folyamatban van a központ felszerelése, az utóbbi három helyen már hétvégén indulhat is az oltás. A tervek szerint egyelőre mind a hat helyen csak szombaton és vasárnap lesz oltás. 

Jelen állás szerint mintegy 20 ezer AstraZeneca vakcinánk van, Moderna-vakcinából 22 ezer darab áll rendelkezésre és minden héten érkezik körülbelül ötvenezer Pfizer vakcina az országba.

A miniszter arról is beszélt, napirenden van az élelmiszerüzletben dolgozók oltásának kérdése is. Néhány napon belül eldőlhet, előre kerülnek-e a várólistán azok, akik eladóként állandó kontaktusban vannak másokkal.

Ausztriának, Romániának és Lengyelországnak is megköszönte Krajčí a beígért segítséget, azonban arról, hogy a mai nap folyamán megérkezett Galántára a magyar kormány által küldött tíz lélegeztetőgép, arról egy szót sem ejtett.

Változtak a COVID-automata mutatói is. Összesen húsz fekete járás van, vörös ötvenhárom, halványpiros már csak hat. Íme:

covidautomata
2021. február 11., 16:38 Frissítve: feb. 12. 09:50

Mit szabad és mit nem? Ha már belezavarodott a COVID-automata színeibe, itt a segítség!

A járási COVID-automatához rendelt színskála és a hozzá kapcsolódó előírások, rendelkezések sokak számára még mindig nem egyértelműek. Nem is csoda!

A legfontosabb újságírói kérdések:

Mikor kerülhet sor újabb kórházi ágyak felszabadítására?

Külföldi segítséggel együtt egyelőre kezelhető a helyzet. 

Mi lesz a Szputnyikkal? Miért nem döntöttek még?

Sok kérdés vár még megválaszolásra, például a szerződést is el kell készíteni. Lehet, hogy a nemzetközi szerződéshez kormányjóváhagyás is szükséges  - mondta Krajčí, ami annak fényében furcsa kijelentés, hogy azt a kormánykoalíció egyik pártja már megvétózta egyszer. 

A sajtótájékoztató ezen pontján elviselhetetlen rezonancia kezdődött, percekig hallgathattuk, hogy berezonál az egyik újságíró vagy résztvevő mobiltelefonja.

Többet fogunk szekvenálni, tesztelni az új mutációkra?

Igen, mindenki, aki külföldről tér haza és pozitív mintát produkál, annak megvizsgálják a mintáját.

Miniszter úr, tervezi a lemondást?

Krajčí közölte, elszomorítja, hogy az SaS és a Za ľudí képviselői az ő politikai felelősségéről beszélnek. A tárcavezető azt mondta,

nem fut el a felelősség és a feladat elől, nem fog lemondani.

Kövesse facebook oldalunkat is!