Pozitív személlyel került kapcsolatba? Mutatjuk, mi a teendő!

2021. február 23., 13:18
ma7 B. Vida Júlia

Ha tudomása van arról, hogy koronavírus-fertőzöttel került közelebbi kapcsolatba, akkor önre is karantén vár. Az egészségügyi minisztérium közösségi oldalán tájékoztat erről.

A lényeg, hogy otthon kell maradni és legkésőbb a 8. napon PCR-tesztet kell végeztetni. Erre a korona.gov.sk oldalon lehet bejelentkezni.

Az elektronikus formanyomtatványon fel kell tüntetni, hogy pozitívra tesztelt személlyel kerültünk kontaktusba, esetleg az észlelt tüneteket is.

A kötelező karantén attól a pillanattól kezdődik, amikor megtudjuk, hogy koronás fertőzöttel voltunk közeli kapcsolatban.

Ez a rendelkezés a járvány terjedésének fékezését célozza meg.

Ha nincsenek semmilyen COVID-19-re utaló tüneteink, még nem nyertük meg a csatát és nem szabadulunk a bezártságból.

A karantén a tünetmenteseknek is 14 napig tart, akkor is, ha közben negatívra tesztelték őket.

Ha viszont a karanténban lévő személynél bármilyen betegségre utaló tünet jelentkezik a 14 nap során, akkor annak befejezéséről a kezelőorvosa dönt. Még ez enyhébb, covidra utaló tüneteket is konzultálni kell az orvossal, hogy elkerülhető legyen az állapotromlás.

Közeli kapcsolatnak minősül:

- azok a személyek, akikkel hosszabb időt töltöttünk egy háztartásban, egy munkahelyen vagy például egy ülésteremben,

- az a személy, akivel szemtől szemben álltunk (kevesebb mint 1 méteres távolságban), akinek közelében köhögtünk és tüsszögtünk, vagy akivel a bőrünkön keresztül érintkeztünk,

- az a személy, akivel több mint 15 percet töltöttünk kétméteres távolságon belül,

- azok a személyek, akik velünk egy autóban ültek, vagy két üléssel odébb ültek a közlekedési eszközön.

Pénzünk bánja

A minisztérium bejegyzése alatt azonnal megjelentek az elégedetlenkedők kommentjei.

A legtöbb arra vonatkozik, ki fizeti mindezt meg, vagyis a munkából való, akár többszöri két hétre való kiesést, a szabadság ugyanis véges.

Rákérdeztek arra is, mi lesz a család többi tagjával, nekik is otthon kell-e maradniuk és így még esetleg a másik jövedelem is kiesik? Sokan nem értik azt sem, miért csak a 8. napon végzik el a PCR-tesztet, mikor a kapcsolatba kerülést követő 3-5 napon belül már kimutatható a pozitivitás.

Ezek az aggodalmak nem alaptalanok. Hiszen könnyen előfordulhat, hogy a járvány idején valaki többször is közeli kapcsolatba kerül pozitívra tesztelt személlyel, vagyis akár többször is hetekre kieshet a munkából. Emiatt pedig a megszokott jövedelem nélkül marad, ami nem tesz jót a családi kasszának, a kölcsönök fizetésének és az érintettek idegállapotának sem.

Kövesse facebook oldalunkat is!