2021. november 9., 12:26

Közel száz településvezető írta alá a Szövetség petícióját a Besztercebányai Kerületi Bíróság megtartásáért

A Besztercebányai kerülethez tartozó Losonci, Nagykürtösi, Rimaszombati és Nagyrőcei járás polgármesterei, a régió megyei képviselői közösen fejezték ki tiltakozásukat Mária Kolíková miniszter és az igazságügyi tárca egyes bíróságok összevonására vonatkozó tervét szemléltető térkép utolsó, harmadik változata ellen. 

forró
Fotó: Szövetség
Az aláírásokat a kezdeményezők megbízásából Forró Krisztián, a Szövetség elnöke adta le Pozsonyban, az igazságügyi tárca iktatójában

A tiltakozás kezdeményezői 50 aláírást szerettek volna összegyűjteni a terv megakadályozása érdekében, amit két nap alatt sikerült megduplázniuk.

Agócs Attila, Fülek polgármestere, megyei képviselő, a tiltakozás egyik kezdeményezője szerint a sikeres aláírásgyűjtés mögött az áll, hogy a déli járások polgármestereinek nem kellett magyarázgatni, mivel járna az, ha az embereknek a fellebbviteli bírósági eljárásokra az ország másik végébe, egészen Zsolnára kellene utazniuk. 

„A megye legdélebbi települései a Nagykürtösi, Losonci, Rimaszombati és Nagyrőcei járasban Zsolnától mintegy 200 kilométer távolságra vannak. Mivel ebben a régióban alulfejlett és elhanyagolt a közúti hálózat, nincs gyorsforgalmi út és sok helyen vasút sem, ez a távolság személygépkocsival is 2,5-3 órás utat jelent, télen pedig a hegyi hagók állapota miatt szinte megjósolhatatlan az időtáv.

A vasúti tömegközlekedés egyes részeken teljesen hiányzik, így aki mondjuk 9:30-ra oda szeretne érni egy tárgyalásra, már előző nap el kell indulni.“ 

- hangsúlyozta Agócs.

Az aláírók szeretnék megakadályozni, hogy a bíróságok összevonása ebben a formában valósuljon meg, hiszen, az veszélyeztetné a megye déli régióiban elő polgárok alkotmányos jogát a fellebbviteli bírósági eljárásokhoz való egyenlő és akadálymentes hozzáférés kapcsán. 

Az aláírásokat a kezdeményezők megbízásából Forró Krisztián, a Szövetség elnöke adta le Pozsonyban, az igazságügyi tárca iktatójában.

„Nem engedhetjük meg, hogy Közép-Szlovákia déli régióiból az emberek az egész országot kénytelenek legyenek átutazni ahhoz, hogy eljussanak egy fellebbviteli tárgyalásra. Azt kívánjuk elérni, hogy a megyei bíróság a megye minden részétől nagyjából azonos távolságra legyen.“- fogalmazta meg a tiltakozás okát és célját Forró Krisztián. 

 

A kezdeményezők a parlamenti képviselőket, akik a parlament ma folytatódó ülésén foglalkoznak majd újra a minisztérium törvényjavaslatával, levélben tájékoztatták a petíció tartalmáról és céljáról - tájékoztatta portálunkat Magdeme Klára, a Szövetség szóvivője.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.