2021. március 19., 15:30

Közel a hárompárti megegyezés, de a konkrétumokról egyelőre nem beszélnek a pártelnökök

Küszöbön a régóta várt megegyezés? Összeállt a kép? A szereplők elosztották egymás közt az alakuló összmagyar párt tisztségeit? MKP-s elnök és Most-Hidas OT-elnök lesz? Milyen pozíciókat kap az Összefogás? Mire számíthat a felvidéki választó? A három párt elnökét kérdeztük. 

Fotó: ma7.sk

Január végén azt írtuk, újabb eredménytelen tárgyalási körön vannak túl a magyar pártok. Forró Krisztián, az MKP elnöke akkor azt nyilatkozta portálunknak, újfent nem sikerült megállapodni az elnökségi helyek elosztásával kapcsolatban. Az elmúlt néhány hétben a zárt ajtók mögött zajló tárgyalásokról ugyan alig szivárgott ki információ, de a jólértesültek már tudni vélik, hogy a decemberi hírek, mely szerint egy 18 fős elnökség és egy MKP által választott elnök áll majd a párt élére, valósnak tűnnek. 

Valóban csak néhány nap kérdése a megegyezés?

Erről kérdeztük Forró Krisztiánt, Sólymos Lászlót és Mózes Szabolcsot, az MKP, a Most-Híd, illetve az Összefogás elnökét.

A tárgyalások zajlanak, konkrét időpont nincs

Forró érdeklődésünkre elmondta, az elmúlt hetekben intenzív hárompárti egyeztetés zajlott, ugyanakkor még korai konkrét időpontról vagy határidőről beszélni. Az MKP elnöke szerint bár a megegyezés sosem volt ennyire közel, vannak még fontos kérdések, amelyekben dűlőre kell jutnia a feleknek.

A januári tárgyalások óta is folyamatosan kerestük az utat a megegyezés felé, hiszen tisztában vagyunk vele, a közös fellépés lenne a leghatékonyabb. Jelentős előrelépések történtek ebbe az irányba.

Részleteket ugyanakkor a pártelnök nem kívánt elárulni, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az elnökségi helyek elosztásával kapcsolatos híreszteléseket. Forró azt azért elárulta, amennyiben létrejön megegyezés, a három formáció platformként őrzi meg saját arculatát a frissen alakult közös pártban.

A pártelnök közölte, a tárgyalások során megegyeztek abban, amíg a tárgyalások konkrét eredményeivel nem szolgálhatnak, addig nem nyilatkoznak a részletekről a sajtónak.

Azzal a híreszteléssel kapcsolatban, hogy az OĽaNO parlamenti képviselője, Gyimesi György lenne az új párt elnöke, Forró csak annyit mondott, Gyimesi még csak nem is párttag, fel sem merült a neve a tárgyalások során, s ugyanezt erősítette meg portálunknak Sólymos László is.

Nemcsak a Most-Híd vezére, hanem Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke is Forróhoz hasonló szellemben nyilatkozott. Mózes a megegyezés konkrétumai kapcsán annyit mondott, 

(...) az élet nem állt meg, a COVID-helyzet lehetőségeihez mérten folynak különböző egyeztetések. Nem lenne szerencsés, és a választóval szemben sem lenne tisztességes spekulációkba bocsátkozni a jövőt illetően".

Sólymos László szerint időpontokról, határidőkről nincs értelme beszélni, ugyanakkor fontosnak tartja, hogy minél előbb megszülethessen a megegyezés, hiszen

közös felelősségünk, hogy a  következő parlamenti választáson egy párt mérettesse meg magát, s ez az előrehozott választásokra is érvényes

- fogalmazott pártelnök. Sólymos szintén igen szűkszavúan reagált a konkrétumokat firtató kérdéseinkre. Azzal kapcsolatban, minek köszönhető, hogy újra intenzíven folynak a tárgyalások, a pártelnök elmondta, mindhárom fél tett lépéseket, gesztusokat a jó irányba. Végezetül Sólymos megerősítette Forró Krisztián kijelentését, mely szerint a közös gyűjtőpártban valóban platformalapon politizálnak majd a felek.

Sokakat foglalkoztató és a közös párt szempontjából is meghatározó kérdés, az elnökségi helyeket milyen arányban osszák majd el a felek egymást közt. Bizonyára olvasóink is emlékeznek rá, decemberben éppen emiatt akadtak el az egyeztetések. A friss értesülések szerint az új párt 18 tagú elnökségében 9 MKP-s, 5 Most-Hidas és 4 Összefogásos politikus kapna helyet. Ezt a pártelnökök sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!