2021. december 3., 19:02

Kötelező a tájékoztatás kisebbségi nyelven is a választások során

A választások előtti közvélemény-kutatásokat három nappal a választások előtt is közzé lehet majd tenni. A választási moratórium lerövidítése a szavazás napját megelőző 48 órára a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvény módosításából ered, amelyet tegnap hagyott jóvá a szlovák parlament.

Pótválasztás-Feled és több hely
Illusztráció
Fotó: TASR

A törvényben módosul a választójog akadályozásával foglalkozó paragrafus is, amely az új szerint kimondja, hogy

a választójog akadályozásának számít a személyi szabadság közegészségvédelmi okokból történő törvényi korlátozása, ha a járvány idején külön törvény másként nem rendelkezik”.

A közegészségügyi hatóságok kötelesek közölni az illetékes önkormányzattal azon választópolgár adatait, akit közegészségügyi okokból személyi szabadság korlátozására köteleztek.

Bevezetésre kerül továbbá a választási bizottságok tagjainak díjazáshoz való joga is. A választási bizottságoknak, beleértve a körzeti bizottságokat is, a választási eredményekről készült jegyzőkönyvet elektronikus úton kell megküldeniük, a választási bizottság tagjai által aláírt másolatot pedig a választások után el kell küldeniük a helyi önkormányzatnak vagy a megyei önkormányzati hivatalnak a meghatározott határidőn belül. Az önkormányzatok kötelesek lesznek internetkapcsolatot biztosítani minden szavazókörzetben.

A két legnagyobb szlovákiai városban, Pozsonyban és Kassán hétre kívánják emelni a körzeti választási bizottságok minimális létszámát.

Azon települések esetében, amelyekben a nemzeti kisebbséghez tartozók törvényesen meghatározott minimális aránya él, a választókerületek létrehozásáról és a szavazóhelyiségek kijelöléséről szóló tájékoztatást kisebbségi nyelven is közzé kell tenni.

A választási kampány átláthatóságának ellenőrzése takarékossági és hatékonyságnövelési okokból a belügyminisztériumtól a járási hivatalokhoz kerül. A politikai pártok vagy koalíciók és mozgalmak az új szabályok szerint szigorú felelősséggel tartoznak jelöltjeik választási kampányának vezetéséért.

A politikai pártok az egy napon tartandó önkormányzati és megyei választásra legfeljebb 1,5 millió eurót költhetnek. Ha nem ugyanazon a napon és egy időben zajlanak, akkor a határ 750 000 euró lesz.

Emellett a bankoknak kötelező lesz ún. transzparens számlát vezetniük, ha a jelölt, akinek ez kötelessége, erre megkéri. A belügyminisztérium is azonosítani tudja majd a pénzadományozó személyét.

A törvénymódosítás 2022 elejétől lép hatályba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.