2020. február 26., 14:11

Koronavírus: Főleg a fekvőbeteg kórházi osztályokat kell megvédeni a veszélyes vírustól

Amitől tartottunk, az bekövetkezett. A rettegett koronavírus már Európában van. Bármelyik pillanatban kiderülhet, hogy Szlovákiában is találtak ilyen beteget. Egyre több olyan vélemény lát napvilágot, miszerint gyakorlatilag lehetetlen gátat vetni a vírus terjedésének. Most a legfontosabb feladat – a pánikkeltés helyett – az, hogy a nagyobb járvány kitörését megakadályozzuk. Domonkos Andor fiatal kutatóorvos szerint fő, hogy megőrizzük higgadtságunkat és a megelőzésre fókuszáljunk. Ez pedig gyakorlatilag ugyanaz, mint influenzajárvány idején.

Legutolsó beszélgetésünk során igyekezett megnyugtatni olvasóinkat, hogy egyelőre nincs okunk a pánikra a koronavírust illetően. Mostanra Kínában csillapulni látszik a járvány, viszont megjelent Európában. Már 11 országában van jelen, gyakorlatilag percről percre változik a helyzet. Van okunk az aggodalomra?

Mielőtt aggódnánk a koronavírus miatt, gondoljunk bele, hogy évente átlagosan 400 000 ember hal bele az influenzavírus-fertőzés szövődményeibe. Az új koronavírus miatt eddig nagyjából 3000-en haltak meg. Mit teszünk az influenzajárvány megelőzéséért? Mindenki otthon marad? Leáll a közlekedés? Kifosztjuk a boltokat? Túlzásokba szerintem nem érdemes esni. Túl korai még mindig kijelenteni, hogy egyáltalán nem veszélyes, vagy rettenetesen veszélyes lenne ez a kórokozó. Egy biztos, oda kell rá figyelni.

Egyre több szakember mondja ki, hogy gyakorlatilag lehetetlen teljes mértékben gátat vetni a vírus terjedésének, nem lehet mindenkit ellenőrizni, aki olyan területről érkezik, ahol már felütötte a fejét a koronavírus. Ön szerint valóban így van ez?

Minden évben kitör az influenzajárvány, általában pár hétre lezárnak egy-egy kórházi osztályt, megtiltják a látogatást.

Ilyenkor vajon tudatosabban odafigyelünk arra, hogy ne menjünk dolgozni, ha náthásnak érezzük magunkat? Hogy ne küldjük a kisgyerekeket óvodába, iskolába? Odafigyelünk a kézmosásra, arcmosásra? Ilyen lépésekkel mérsékelni lehetne minden évben az aktuális influenzajárványt és a következményes halálozást. És mérsékelni lehet a koronavírus terjedését is.”

Teljesen leállítani, mindenkit karanténba helyezni persze nem lehet. Véleményem szerint meg kell találni az egyensúlyt a szigorú vesztegzár és a társadalom működőképessége között. Annyit már látunk, hogy messze nincs olyan veszélyes ez a vírus, mint például az ebola. Ettől még fontos, hogy a kórházak kórtermeit, várótermeit ne fertőzze át. Ez talán a legfontosabb most.

domonkos_andor.jpg
Domonkos Andor kutatóorvos

 

Észrevehető, hogy nem minden európai ország hoz azonnal szigorú intézkedéseket a vírusfertőzöttek szűrésére. Melyek lehetnek, lehetnének a leghatékonyabb módszerek egy esetleges európai járvány megfékezésére?

Felhívni az emberek figyelmét arra, ha valaki megfázás, nátha tüneteit érzi, lázas, először telefonon kérjen segítséget. Lehetőleg ne menjenek kórházba vagy orvosi rendelésre. Pont ez a legveszélyesebb (bármilyen fertőző betegség esetén), hiszen a várótermekben még azt is megfertőzik, aki más betegség miatt tartózkodik ott.

A fekvőbeteg-osztályokra bejutva pedig a vírus elkezdi szedni halálos áldozatait. Tehát ezt mindenképpen el kell kerülni. A potenciális betegekhez pedig jobb, ha az egészségügyi személyzet kimegy a lakásukba. Ezt tanácsolják most Olaszországban is. ”

A fertőzések továbbadásának jelentős helyszíne a bölcsőde, óvoda is. Rövidtávon is érdemes elgondolkodni, hogy a gyerekeket a veszélyeztetett régiókban ne vigyék ezekbe az intézményekbe – hangsúlyozom, hogy ez nemcsak a koronavírus esetében fontos, hanem az eddigi összes influenzajárványnál az lett volna. Ezzel azonban senki sem foglalkozott. Megemlíteném még a hatékony egyéni védekezési módszereket: tüsszentés után mossunk szappannal kezet, öblögessük ki a szánkat és gargalizáljunk gyakrabban sós vízzel, szedjünk D- és C-vitamint.

A Kínában kitört járvány óta kiderült, hogy akárcsak az influenza, az új koronavírus is elsősorban az idős, krónikus betegek közül szedi halálos áldozatait. A másik érdekesség, hogy a kisgyermekek viszont könnyen átesnek a fertőzésen, sőt olyan hír is napvilágra került, miszerint egy 17 napos újszülött simán átvészelte a fertőzést. Mi lehet ennek az oka?

Valóban különösen veszélyeztetettek az idős, legyengült emberek. Ez is általánosítható a többi légúti megbetegedésre is. A várandósokat leginkább azért szoktuk óvni, mert náluk koraszülést indíthat be egy esetleges fertőzés. Az újszülöttek viszont támaszkodhatnak az anya immunrendszerére, már amennyiben szoptatja gyermekét. Ilyenkor a szükséges immunvédelmet megkapja a csecsemő/újszülött az anyatejből (máshonnan nem). Egyébként a nagyon fiatal szervezet is rendkívül esendő akár a felnőttek számára banális megfázással szemben is.

Ön szerint milyen lesz a következőn napok, hetek forgatókönyve? Európában is kitörhet egy komolyabb járvány?

Közlekedési, esetleg kereskedelmi korlátozások lehetnek. Nagy kérdés, mennyire tudják megvédeni a kórházi osztályokat. Ha kevésbé, akkor magasabb lesz a halálozás. Hangsúlyozom azonban, hogy ugyanezeket a mondatokat elmondhatnánk bármelyik szezonális influenzajárvánnyal kapcsolatban. Legalább ekkora lenne az óvintézkedések jelentősége, ha nem nagyobb.

Megosztás
Címkék